“Правен свят”: Вложителите в КТБ могат да съдят БНБ и държавата

“Според юристи вложителите в КТБ могат да съдят БНБ и държавата”, информира в заглавие специализираният сайт “Правен свят” и припомня, как до преди няколко дни най-високопоставени представители на държавната власт уверяваха гражданите, че всички вложители, несвързани със собствениците на КТБ, ще си получат пълния размер на депозитите, което обаче се оказва лъжа.

Според автора на публикацията, “със сигурност обаче, държавата и БНБ са изцяло виновни, задето лъжеха, че КТБ е в перфектно състояние; със забавяне допуснаха и с действия създадоха паника сред вложителите, които изтеглиха към 1 млрд. евро; помпаха изкуствено и специално КТБ; “Банков надзор” не е осъществил контрол върху дейността на КТБ и е допуснал раздаването на кредити на подставени лица и офшорки, свързани със собствениците.

Изданието цитира юристи, според които това са умишлени действия, които предполагат възможност за завеждане на дела срещу БНБ и държавата от вложителите на КТБ. Те изхождат от предпоставката, че надзорната дейност на БНБ и нейните длъжностни лица върху банковия сектор представлява административна дейност. И припомнят, че държавата носи отговорност за вредите, причинени на гражданите и юридически лица от тази дейност, включително отговаря и за бездействията на нейните административни органи и техните служители. За което съществува и специалния Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.