Пращат “Куцото пате” на Авиоотряд-28 в завода-производител

Малкият самолет “Фалкон” на правителствения Авиоотряд-28″ се превръща в “куцо пате”, след като за трети път през последните 6 месеца нещо в машината блокира и колесниците й не са могли да бъдат прибрани, което наложи аварийно кацане и осуети посещение на премиера Борисов и министър Московски в Пловдив. Всъщност прозвището “Куцото пате” принадлежеше на една от предишните машини в парка на Авиотряд-28 – Ту-154 – който направи подобен проблем и осуети презокеански полет на президента Първанов. Малко по-късно съветският самолет бе изваден от състава на правителствения авиоотряд. Сега подобна участ грози и малкия “Фалкон”.

Не е сработила електрониката и затова колесникът на правителственият самолет не се е затворил, смята екипажът на авариралия “Фалкон” , каза за БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Той добави, че при ревизията след предишната такава авария самолетът е бил в Швейцария и там са сменени доста неща, но явно не е отстранен основният проблем. Според министър Московски, самолетът да отиде на сервиз директно във фирмата-производител.

Ивайло Московски коментира произшествието с “Фалкон”-а и в студиото на Нова ТВ. Там министърът обясни и какво се прави, ако колесникът на самолета на може да се прибере и се налага кацане „по корем”: „Да не дава Господ да се случва. Тогава се ръси една специална пяна по пистата и се каца по корем, но се надявам никога да не се случва”, каза Московски. Според него, „Фалкон”-ът трябва да отиде директно в завода на производителя във Франция, където да се направи пълно обследване на самолета.

„Аз съм притеснен от това, че доста често се случва този дефект. Ако не даде някакви гаранции производителят във Франция, ще напиша доклад и ще настоявам този самолет да бъде сменен”, заяви Московски. Това може да стане с подобен самолет или с някакъв съвсем различен.

В неделя премиерът Борисов и транспортният министър Ивайло Московски излетяха от Варна на път за Пловдив, където ги очакваха за откриването на новата спортна зала. След излитането обаче и трите колесника на правителствения “Фалкон” не са се затворили, което наложило да се кръжи във въздуха до изразходване на по-голямата част от горивото и след това – аварийно кацане на летището във Варна.

На 11 февруари правителственият самолет, отново с премиера Борисов на борда, кацна принудително на летище София, след като кръжа повече от час над столицата, вместо да лети за Брюксел. Причината и тогава беше технически проблем, но само с левия колесник.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.