ПП “Зелените”: Отделете брадвата от търговията с дървесина!

“На 9 юни изтече действието на Мораториума за износ на дървесина, а България все още няма качествен Закон за горите. Мораториумът беше популистки опит на управляващите да компенсират липсата на адекватен държавен контрол в горите, който лесно беше заобиколен чрез леки финтове от дърводобивната мафия – чрез износ на дървесен чипс или сключване на сделки с чуждестранни фирми в страната.” Това се посочва в позиция на ПП “Зелените” във връзка с изтеклия мораториум и все още неприетите промени в закона. Както е известно едно от целите на мораториума бе да се приемат законови промени, докато действа забраната.

“За всеки български гражданин стана ясно, че за справяне с лошото управление на горите са необходими твърди мерки, а досегашните предложения на правителството не са достатъчни да постигнат това. На първо място, тези мерки трябва да прекратят влиянието на партии като ДПС, БСП и ГЕРБ, които най-дълго са управлявали горите, в това число кадруване, заменки, злоупотреба с власт”, се посочва в позицията на ПП “Зелените”. Според партията, един от най-сериозните проблеми в борбата срещу незаконния дърводобив е размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес, което води най-често до обвинения срещу ромите. Освен това “Зелените” смятат, че минималните заплати в контролиращите дърводобива структури контрастира с двойно по-високото възнаграждение в дърводобива.

“Ето защо принципът „Отделете брадвата от търговията!“ трябва да бъде приложен. Най-ефективно е търговията с дървесина да се изнесе далеч от гората. Това може да се постигне чрез продажбата на дървесината от централни складове, така че фирмите за дърводобив да нямат право да търгуват с добитата дървесина.

Справянето с незаконния дърводобив, освен чрез увеличаване капацитета на контролните институции, най-ефективно ще бъде постигнат чрез дългосрочна забрана на износ на необработен дървен материал, но също така и на дървесен чипс и други първични дървесни продукти от държавните гори”, препоръчват “Зелените”. Според партията, при тези условия трябва да се премахне законовата възможност за дългосрочните договори за едновременно дърводобив и продажба, с което да се пресече корупционния натиск.

“Необходимо е и периодично отчитане на обществения интерес в горскостопанското планиране и постигане на баланс на ползването на горите не само за дърводобив, а също така за охрана на водите, естествена бариера срещу ерозията, провеждане на отдих, и туризъм и опазване на природата.

Зелените настояваме за въвеждането на тези основни промени в законодателството, за да се постигне истинска промяна в посока опазване на горите в България. В противен случай ще призовем обществеността към протестни действия”, предупреждават от ПП “Зелените”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.