ПП “Зелените” настояват за незабавни оставки на Искров и Мавродиев

От ПП “Зелените” обявиха, че настояват за незабавните оставки на шефовете на БНБ и на Комисията за финансов контрол (КФН) Иван Искров и Стоян Мавродиев. В разпространена днес позиция на партията се изтъква, че вече повече от 6 месеца след най-голямата финансова измама в България – фалитът на КТБ – все още няма политическо лице или държавен орган което да е поело каквато и да отговорност за случилото се и дори тези, които по закон носят тази отговорност – ръководствата на Българска народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) – в един глас заявиха, че законът не им е дал достатъчно правомощия да надзирават финансовата система и затова не могат да носят никаква отговорност.

“За сметка на това и двата регулатора удобно си намериха „виновник“ за несвършеното от тях в лицето на медиите, които „клатели стабилността“. Първоначално БНБ излезе с гневни декларации и заплахи срещу резонните въпроси на „Биволъ“ за „гнилите ябълки“ в банковата система. От днес топката бе поета и от техните колеги от КФН, които наложиха безпрецедентната глоба от 160 хил. лв. на „Економедиа“ за това, че е „манипулирала пазара“, разкривайки неудобната истина за КТБ. По информация от медиите, предстоят подобни санкции и за „Биволъ“ и Mediapool. Oчевидно призваният да следи за финансовата стабилност регулатор си е избрал ново амплоа – да контролира и следи (част от) медиите в България и да ги наказва, ако не са му симпатични”, пише в позицията на ПП “Зелените”. По-нататък в документа се посочва, че досегашната дейност на ръководствата на КФН и БНБ ясно показва, че поставянето начело на независимите финансови регулатори на ярко изразени партийни кандидатури води до трайно негативни резултати и превръща колективните по замисъл регулатори в слепи инструменти за прокарване на интересите на лицата, които ги ръководят, както и на тези които са ги издигнали. Това, в комбинация с пълната безотговорност, а често и некомпетентност на тези ръководители, не позволява на регулаторите да забележат дори огромни по мащаба си финансови измами, какъвто е случаят с КТБ.

Според нас оставянето начело на най-важните финансови регулатори на трайно компрометирани лица като Иван Искров и Стоян Мавродиев е сигнал за всички граждани на България, че случаи, подобни на КТБ, могат да се повторят без пак някой да забележи и без никой да е виновен, заявяват от ПП “Зелените”. Според партията, едва след като на техните места бъдат поставени доказани професионалисти, необвързани с партийни и олигархични кръгове, може да се надяваме, че ще започне новото изграждане на регулаторните органи като независими и справедливи институции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.