ПП “Зелените” настояват да се прекрати конкурса за Борисовата градина

“Зелените с безпокойство следим конкурса на Столична община за устройствена концепция за ПУП на парк „Борисова градина“. Единственото, относно което сме на едно мнение с Направление „Архитектура и градоустройство“ към общината, което е възложител на конкурса, е, че паркът има нужда от стратегия за развитие и поддръжка”. Това пише в разпространената днес позиция на партията, в която освен другото, се настоява и за прекратяване на обявения конкурс.

Ето и останалата част от позицията на ПП “Зелените”

Оттук насетне концепцията на обявения конкурс се разминава съществено с практиките, които смятаме за добри и утвърдени в паркоустройството и ландшафтната архитектура. Сред малцината кандидати в конкурса няма нито един със специфичен опит в благоуспройството на паркове и зелени площи, а част от тях са и сред редовните участници и печеливши в други архитектурни конкурси на общината. Това е резултат от лошото огласяване на конкурса и също от недобре оформената документация по процедурата, която трябваше подробно да акцентира върху изискването за запазването и развитието на парковото пространство именно като парк. Предложената методика за оценяване не включва в критериите си съобразеността на проектите с Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Столична община. Всъщност, цялата документация не формулира никакви ясни критерии за развитието и опазването на Борисовата градина, а оставя това изцяло на анализите и предложенията на участниците в конкурса. По този начин Направление „Архитектура и градоустройство“ към СО и лично главният архитект на града Петър Диков бягат от отговорност за това, че утре част от територията на парка може на практика да се окаже с променено предназначение.

Зелените настояваме провежданият в момента конкурс да бъде прекратен, изискванията към него да бъдат основно преработени и доразвити и той да се проведе отново, отворен за участие към ландшафтни архитекти с опит в паркоустройството както от страната, така и от чужбина.

Също така предлагаме за в бъдеще всяка процедура по промяна на устройствените планове, които засягат големите паркове в София, да се осъществява след проведен общински референдум, предхождан от широк обществен дебат.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Тия искат референдум (който сигурно ще излезе колкото самата реконструкция на борисовата) само, за да могат да се набутат и те в проекта и да взимат пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.