Пожарът над Рилския манастир е овладян

Пожарът над Рилския манастир е овладян и от четирите страни.

Днес, след шестчасова усилена работа на над 300 огнеборци и три хеликоптера, е спряно разпространението в западния фронт на пожара и не е допуснато огънят да слезе от алпийската част към вековните гори.

Работата на летателните машини, които обливат с вода от въздуха, е съсредоточена предимно в огнищата, където още има активно горене, но те са в периметъра на пожара.

Тотално локализиран е пожарът в Рила планина, съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, стопанисващо държавни горски територии.

Огънят бушува три дни и обхвана 120 декара в защитената територия на Национален парк „Рила“.

Хората, участващи в гасенето, са разположени по цялата периферия на огнището. Има все още огнища във вътрешността, които трябва да бъдат потушени, каза Дамянов.

 

Спряно е разпространението на огъня на север в алпийската част в посока Додов връх.

Най-активен днес бе източният фронт на пожара, по-слабо гори западният.

В 7,25 ч. двата хеликоптера „МИ-17“ от авиобаза „Крумово“ започнаха да гасят пожара, изсипвайки вода над източния фронт.

В 8,00 ч. обслужващият хеликоптер на „Хели ер“ започна да качва на билото по трима огнеборци. До този час той направи два курса. Реда си очакват да бъдат качени и 20 служители на ЮЗДП-Благоевград.

Денонощните дежурства в района ще продължат до първия дъжд. През миналата нощ на място са останали около 40 души, допълни Дамянов.

 

Продължава работата на разследващите органи за причините, които доведоха до огнения пожара. Образуваното досъдебно производство е за причинен пожар по непредпазливост.

Разследването, което се ръководи от Районна прокуратурата в Дупница, разполага със снимки, от които се вижда, че замръкнали в планината туристи са направили бивак и са запалили огнище, от което по-късно се е запалила клековата и хвойнова растителност в алпийската част на Национален парк „Рила“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.