Потвърдено: Цветан Гунев е обвинен за престъпления по служба

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев е обвинен за престъпления по служба, предаде БТА, като се позова на разследващи. Обвинението му е повдигнато преди няколко дни.

Практически същото съобщи няколко часа по-рано програма “Хоризонт” на БНР, като се позова на информация, съдържаща се в писмо на слушател, получено по електронната поща. В информацията на БНР се казваше, че от БНБ са отказали да потвърдят за повдигнатото обвинение срещу Цветан Гунев и са ги препратили към прокуратурата, откъдето са отказали информация по случая.

Дългогодишни журналисти в БНР коментираха, че не е в стила на радиото да публикува информация, касаеща толкова високопоставен държавен служител, позовавайки се единствено на
анонимен източник. По-късната информация на БТА потвърждава, че надали се е случило нещо случайно в държавните медии.

Освен подуправител на БНБ, 55-годишният Цветан Гунев е и ръководител на управление “Банков надзор”. От разпространената информация става ясно, че функциите на Гунев са свързани с контрол и предприемане на надзорни мерки по отношение на банки, отпуснали лоши кредити. Именно заради непредприети надозрни мерки Гунев е получил обвинение.

От БНБ съобщиха, че срещу Гунев е образувано досъдебно производство, като уточниха, че той е излязъл в отпуск по собствено желание до приключване на процесуалните действия.

„От момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на Цветан Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация”, допълват от централната банка. Оттам са категорични, че единствено коментар може да направи самият Гунев или неговият адвокат.

Временно функциите на ръководител на управление „Банков надзор” ще се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор”.

Сегашното Народно събрание избра Цветан Гунев за подуправител на БНБ на 12 юни 2013 година по предложение на гуверньора на Централната банка Иван Искров. Гунев получи 6-годишен мандат след като бе подкрепен от 175 гласа “за”, срещу 2 гласа – “въздържал се, и 2 гласа “против.

По време на дебатите, предшестващи гласуването, от името на ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов заяви, че парламентарната им група ще подкрепи кандидатурата на Цветан Гунев за подуправител на БНБ. Същото заявление направи и Лютви Местан от името на ПГ на ДПС. Такива кандидатури трябва да бъдат абстрахирани от политически страсти, каза Местан.

“Цялата криза се дължи на загубата на доверие и този въпрос трябва да се реши като се възстанови доверието между субектите на банковия пазар”, каза в изявлението си пред депутатите Цветан Гунев, преди да бъде гласувана кандидатурата му за поста.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.