Потвърдено: АМ „Тракия” забуксува преди финала

Строителството на лот 4 на магистрала „Тракия” е изпълнено на 70 – 75%. Това призна инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, след подписването на договор за проектиране и строителство на ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма”.

„Частично пуснахме 16 км., а останалото забавяне е в изпълнението на конструктивни пластове от пътната настилка. Имайки предвид крайния срок и работата, която трябва да се свърши, или изпълнителите трябва да засилят двойно или тройно работата или просто по този начин няма как да се свърши този обем работа до крайния срок”, каза още Лазаров Лазаров.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по тази тема каза единствено, че договорът с изпълнителя на лот 4 на магистрала "Тракия" може да бъде прекратен във всеки един момент, ако не се спазват ангажиментите по него.

През есента на миналата година министър Павлова обеща, че отсечката ще е готова до февруари. Неотдавна този срок бе удължен до 30 май. Според народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски реалният пусков срок е в края на годината, а изпълнението към момента – точно 59 %.

Министър Павлова обаче намери начин да обвърже магистрала със здравословното състояние на премиера в оставка Бойко Борисов.

Когато отидох (в болница „Лозенец”) да му занеса добрите новини за напредъка на лот 1, за сключването на договора за лот 2 (на магистрала „Струма”) и писмото от комисар Ханс, с което се одобрява апликационната форма, това допълнително подобри здравословното състояние на министър-председателя, каза Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус”.

Премиерът в оставка вероятно ще научи, ако не днес, то след време, и това, че днес от Коалиция за България го обвиниха, че се е провалил в строителството на магистрали.

Най-големият пиар коз на Бойко Борисов – магистралите и в частност автомагистрала „Тракия” – е пред пълен провал, каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. По неговите изчисления, към днешна дата това правителство е успяло да пусне в експлоатация 111 км магистрали, а предното е пуснало 133 км автомагистрални участъци. По думите му текущият физически напредък на изпълнението на строително-монтажните работи на Лот 4 на АМ „Тракия” е 59%, а платените средства на изпълнителя са 78% от общата стойност на проекта. Реално платените средства изпреварват с 18% реалното изпълнение или в парично изражение са платени предварително на изпълнителя близо 33 милиона лева.

Михалевски обърна внимание на това, че тъй като главният изпълнител на лот 4 на „Тракия” няма право на подизпълнители, той ги е „маскирал” като наемодатели на техника, въпреки че работят по трасето. Освен това на около 50 фирми не са разплатени над 15 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.