Постоянният секретар на МВнР повиши в ранг своя брат

Бившият шеф на дипломатическото ни бюро в Бон Стефан Димитров е награден с предсрочно повишаване в ранг “съветник” от кариерната комисия на Министерството на външните работи, председателствана от неговия брат Георги Димитров. Той е постоянен секретар на ведомството – най-висшият дипломатически пост в МВнР, съобщава електронното издание на „Труд”. Медията допълва, че разполага с протокола от заседанието.
“Съветник” е третият по старшинство ранг в дипломацията и е условие за заемане на длъжност като ръководител на задгранично представителство, директор на дирекция и специален координатор.
Дипломати смятат, че Стефан Димитров се готви за една от тези длъжности. Повишението му е предсрочно, тъй като няма изисквания стаж вМВнР. В протокола на кариерната комисия обаче е отбелязано изрично, че Георги Димитров не е участвал в гласуването, което означава, че надали може да бъде обвинен в конфликт на интереси.
Кариерата на Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев, когато е изстрелян като шеф на бюрото в Бон. Тогава Георги Димитров е посланик в Сърбия. През 2011 г. Димитров бе отзован от правителството на ГЕРБ и външния министър Николай Младенов заради агентурното му минало. Кристиан Вигенин го избра за постоянен секретар на МВнР, допълва електронното издание на „Труд”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.