Над 25 милиона лева допълнително за заплати в съдебната система

Министърът на правосъдието предлага да бъдат отпуснати допълнителни разходи в размер на 25 389 000 лв. по бюджета на съдебната власт за 2014 г. за заплати на органите на съдебната власт. Средствата са предназначени за привеждане в съответствие с чл. 218 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) на Таблица № 1 на Висшия съдебен съвет за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи и Класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 341 от ЗСВ.
Въпроси на komentator.bg за консултация:
1. Одобрявате ли отпускането на допълнителните разходи за увеличение на заплатите на органите на съдебната власт?
2. Наясно ли е какво ще получи обществото срещу увеличените възнаграждения?
3. Защо средствата се отпускат допълнително и защо не са планирани в бюджета?
4. Правилно ли е да се увеличават заплатите в съдебната система след последния унищожителен доклад на Европейската комисия?
Ако имате допълнителни въпроси напишете и тях.
Краен срок до 08.05.2014г.
За повече информация:
DOKLAD – MS (1)

PMS-PROEKT(3)

5 Comments

 1. 1. Не одобрявам отпускането на допълнителните разходи за увеличение на заплатите на органите на съдебната власт?
  2. Не разбирам от материала какво ще получи обществото срещу увеличените възнаграждения?
  3. Моля дайте отговор защо средствата се отпускат допълнително и защо не са планирани в бюджета?
  4. Не е правилно да се увеличават заплатите в съдебната система след последния унищожителен доклад на Европейската комисия. Независимо колко добре се справят всеки поотделно с работата си щом оценката за системата като цяло е ниска не трябва да има увеличение.

 2. И какво толкова много се оплакватв. Нека да има увеличаване на бюджета, съгласен съм, ЕС непрекъснато ни критикуват, ама да се погледнат, защото и те не са много в ред.

 3. Така се прави България на две скорости.Сравнете с минималната заплата и минималната пенсия.Когато паразита администрацция стане прекалено голям и лаком,той убива гостоприемника!

 4. Защо ли съм останал с погрешното впечатление, че нашите мили управници са си намалили заплатите или дори не ги получават:
  “Така заплатите на главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Висшия касационен съд Лазар Гуев, на Върховния административен съд Георги Колев и на националното следствие Евгени Диков вече ще са 4073 лв. Те получават 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд, която пък се влияе от увеличението на депутатските заплати от 2196 лв. на 2757 лв.
  Увеличението на заплатите в бюджетната сфера през последното тримесечие на 2013 г. пък вдига заплатите на най-ниско платените съдии, следователи и прокурори.”

 5. Не съм съгласен.Тези безочници не са си заслужили заплатите,камо ли увеличенията-бонуси!

Leave a Reply

Your email address will not be published.