Последно: Токът няма да поевтинее от 1 март и няма да е с 8%

Под 8% ще е евентуалното намаление на цената на тока от март, съобщи пред медиите председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова. С твърде много условности в казаното Иванова посочи, че не може да кажеа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока или това ще стане на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март. „Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8%”, каза още шефката на комисията. Все пак се разбра, че работна комисия има срок в петък до обяд да събере „цялата информация, да се направи анализа и след това да се пристъпи към открито обсъждане” на това с колко може да поевтинее електроенергията.

В Народното събрание Икономическата комисия също обсъжда мерки за намаляване на цените на тока. Предложението за решение е на депутата от Коалиция за България Михаил Миков и предвижда да се възложи на Министерски съвет и ДКЕВР да предприемат мерки за намаляване на цените на електрическата енергия и осигуряване на базовите потребности на потребителите на енергия на приемливи цени.

Миков обясни, че предлагат няколко временни мерки: Временна забрана за фактическо прекъсване на тока на неизправните длъжници за определен период; Министерски съвет – този в оставка или служебния кабинет, да определи базовите потребности на гражданите; да се определи ниска цена до 75 киловата дневна и 100 киловата нощна тарифа, за да може да се стимулират гражданите да ползват нощната тарифа.

Смятаме, че мерките са разумни, но за да се изпълнят е нужно ДКЕВР да функционира нормално, коментира Миков.

По-рано вчера от ДСБ разпространиха стенограма от пресконференцията след като правителството на Иван Костов одобрява строителството на ТЕЦ-овете Марица-1 и Марица-3 от американски инвеститори. От стенограмата личи, че инвеститорите обещават цената на произвежданата електроенергия да е най-ниската в България и през годините да варира от 2,5 до около 4 стотинки за КвЧ.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.