Последна или предпоследна е позицията на ДПС за избори наесен?

Лидерът на ДПС Лютви Местан всъщност огласи още преди седмица или най-малкото анонсира днешните новини за включване на Движението в своебразната коалиция на желаещите предсрочни избори. Която от много време насам има своите постоянни членове – например ГЕРБ, ББЦ, АБВ и Реформаторския блок, както и някои непостоянни членове на Партийното сдружение за предсрочни избори.

Що се отнася до ДПС, на 28 май Лютви Местан скицира, така да се каже, начините за излизане от политическата криза, придобила нов облик след евровота на 25 май. Местан каза, че вариантите са ремонт на кабинета, предсрочен вот на есен или предсрочни избори след изпълнението на няколко основни приоритета, сред които спешни бюджетни мерки.

Звучи познато, нали? Също като лансираната на 28 май теза, че правителството на Пламен Орешарски надали ще изкара пълния си мандат. Днес тази теорема вече бе предложена като нещо, което не се нуждае от доказване.

Преди седмица, обаче, лидерът на ДПС помоли медиите да не преувеличават ролята на движението в създалата се ситуация. Лютви Местан увери, че позицията на ДПС няма да предшества тази на БСП.

„Въпросът за легитимността на кабинета “Орешарски” е съществен. Отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива”, каза тогава Местан. И подчерта, че партията е отворена за “разговори за намиране на полезен за България изход, както и за постепенен преход за стабилизиране на политическата ситуация в страната”.

Нещо премълчано или останало скрито

Каквото и да се е случило в дните от 28 май до днес, когато Местан оповести доста по-категорична позиция, то в сериозна степен е премълчано (за момента), имало е характер повече на преговори, отколкото на консултации, обсъждано е като ситуация с повече от един изход.

Може да се каже и по друг начин. Имало е консултации между ДПС (която е доволна от изборния си резултат) и БСП (регистрирала сериозна загуба от ГЕРБ) с участието на премиера Орешарски. Може да се предполага, че на някакъв етап е имало съгласие за така нар. ремонт на кабинета. Както и, че са останали различията по позициите, примерно за социалната политика и пенсионната реформа в чястност. И за да завършим с теорията на вероятностите, вероятно от БСП са говорили на някакво ниво с „Атака” за подкрепа на кабинета, а от ДПС са анализирали възможностите за позициониране във властта при различните варианти за управление след едни нови предсрочни парламентарни избори.

Що се отнася до резултатите от консултациите, те трябва да се търсят именно в позициите и действията по време на четвъртия вот на недоверие срещу кабинета и в дните до днес. Например с неучастието си в гласуването ПГ на „Атака” показа, че нейната подкрепа за това правителство в никакъв случай не бива да се приема като даденост. Въпреки че именно „Атака” най-малко може да бъде заподозряна в желание за скорошни нови избори, защото катастрофално загуби сегашния евровот с най-ниския си резултат на избори, откакто е структурирана като партия. Поради което иска и тяхното касиране.
В БСП слабите изборни резултати видимо не разклатиха позициите на лидера Сергей Станишев, но определено активизираха онези негови противници, които още не са преминали в лагера на АБВ.
Може да се каже и по друг начин: критиците на Станишев със сигурност основават голяма част от своите упреци на присъдружното управление с ДПС, при което БСП се „ползва” единствено и само от негативите.

Една формула, нарочно неразбираема

Погледнато формално и от позициите на позабравения марксизъм-ленинизъм, ситуацията в България след евроизборите е революционна. Дефиницията е такава: Управляващите не могат да управляват по старому, а управляваните не желаят нещата да продължават такива, каквито са били. За да осъвременим дефиницията, можем да добавим факта, че най-голямата опозиционна сила спечели със сериозна преднина избори (макар е не вътрешнополитически), а управляващите имат проблеми с „началниците” от Брюксел, чийто оценки българите от години възприемат като меродавни за качеството на управлението в страната.

В тази ситуация Местан първо каза, че няма как правителството да оцелее цял мандат. Което звучи логично, но в никакъв случай не е безспорно. Защото както оцеля една година, така правителството може да оцелее и още три, ако може да разчита на твърдата подкрепа на БСП и ДПС и по-завоалираната (но гарантирана) поддръжка от страна на „Атака”.

И за да върнем топката по цялата траектория на движението й, когато ДПС води атаката, трябва да си припомним, че преди седмица Местан обясни какво е искал да каже, като го е казал както е искал, в позиция, разпространена от пресцентъра на партията 5-6 часа след изявлението му, че правителството няма да изкара целия си мандат.

В уточнението се казваше: „”Изявлението ми днес (28 май) пред медиите категорично не дава основание за интерпретации от рода на „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски”, „ДПС зачеркна пълния мандат на кабинета” и др., защото точно ДПС е политическата сила, която получи най-силната подкрепа на евроизборите. Вотът на избирателите ни е и вот за ДПС като поддържаща управлението на страната партия. Избирателят не ни даде мандат да искаме сега предсрочни избори. От тази гледна точка от ДПС не може да се очаква да стане причина за свалянето на кабинета”.

Тъй рече Местан. А в следващите дни, преди днешния, подхвърли, че съвсем скоро ще разясни какво е имал предвид, когато е говорил за “контролиран плавен преход към стабилизиране на политическия процес”.

Оказа се, че просто става дума за предсрочни избори в последната неделя на октомври.

Вчера и днес, все за кабинета Орешарски

Преди седмица лидерът на ДПС Лютви Местан рече: „От нас не може да се очаква да решим съдбата на кабинета. Това на първо място се полага на основния носител на властта – БСП. ДПС ще остане коректна и лоялна политическа сила. Сега и занапред. Обективният анализ на резервите кабинетът да изкара пълен мандат не може да се интерпретира като свалено доверие от Орешарски и правителството му”.

Що се отнася до доверието към кабинета, то бе казано и днес, но вече звучи повече като съчувствие към обречения.

Днес, например, след като разясни трите варианта за предсрочни избори (Нямаше вариант за пълен мандат на кабинета и парламента) Лютви Местан изтъкна, че поемането на курс към предсрочни избори в никакъв случай не означава лоша оценка за правителството на Пламен Орешарски. И дори посочи, че е впечатлен от зрелостта и отговорността на министър-председателя Орешарски. По думите на Местан, “това е класически пример как властта не трябва да се осмисля като самоцел, което с не по-малко сила се отнася и за ДПС”.

След което веднага стана ясно, че предпочитаният от ДПС вариант на вървеж към предсрочни избори е това да стане с колкото се може по-малко дни пред това правителство

Нашите предпочитания са към избори до края на годината, каза Местан и изброи три възможни варианта.

Първият вариант е правителсвото на Орешарски да получи хоризонт до октомври 2015 г., след което да се проведат избори 2 в 1 – местни и парламентарни; Вторият вариант е да се проведат предсрочни парламентарни избори догодина по това време. Третият вариант е да има избори до края на тази година.

Оказа се, че това е и предпочитаният от ДПС вариант. Според Местан, при този вариант правителството на Орешарски трябва да подаде оставка в края на септември или най-късно в началото на октомври с плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата неделя на декември.

„Сега е време за кафе. Ние можем да пием кафето си и сами, но ако имаме предвид кафето като медиатор, като символ на диалога, струва ми се, че то е необходимо. Трябва да се преодолее дефицитът, отсъствието на ефективен политически диалог. Аз бих призовал всички да пият кафе”, подчерта Лютви Местан.

БСП за кафето и сърдечните болести

На голямата пресконференция на лидера Местан БСП отговори с брифинг в движение на Янаки Стоилов. Той препоръча на ДПС да внимават да не предозират кафетата, за да не развалят сърцето.

Освен това демонстрира, че БСП не е притисната от времето. Или, че „бави топката”, защото не знае какво да прави. Така или иначе, но Стоилов каза, че още следващата седмица левицата ще разговаря с ДПС по конкретните задачи с партньорите си като начина на разпределяне на земеделските субсидии, стабилизирането на здравния сектор, по проекта “Южен поток” и за подобряване на доходите.

Ние не водим разговори просто за времето на изборите, ние ще водим разговори за това какви задачи е оправдано да продължат живота на правителството и на парламента, добави Янаки Стоилов. По думите му, датите за едни нови избори не могат да бъдат самоцел.

Целта на БСП като мандатоносител е постигането на стабилност не чрез разговори за датата на предсрочните избори, а за изпълнението на конкретни задачи на правителството, коментира още Стоилов.

Борисов отправи поредната доза критика

Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредна пресконференция на ГЕРБ. По думите му, днешната позиция на ДПС е поредният срам за левицата.

С днешното изказване на г-н Местан и част от депутатите на левицата става ясно, че това, което една година ясно и точно ви говорих, че тази безпринципна коалиция не само е пагубна за България, тя не е естествена, каза Бойко Борисов.

Борисов изтъкна още, че според него избори през ноември и декември са пагубно бедствие за държавата.

„Всеки ден ясно и точно заявявах, че катастрофата вече е факт. Никаква радост не ми носят думите за предсрочни избори, защото начинът по който Лютви Местан е определил датите, те са още по-пагубни за България. Ако има избори днес, Пламен Орешарски трябва да си подаде оставката, за което ние сме с две ръце „за” и още от утре да се започнат при президента консултации, кога да ще е датата за предсрочни избори”, подчерта Борисов.

Бареков: Отдавна има задкулисни разговори ДПС-ГЕРБ

„Отдавна вървят задкулисни разговори между две партии – ДПС и ГЕРБ. Най-вероятно се готвят да правят правителство в следващия парламент, на което ние ще бъдем категорична опозиция. Не се изненадах, казах на партията, че знаците, които получават са, че ще има избори”, коментира развоя на събитията през днешния ден лидерът на „България без цензура” Николай Бареков. И не за първи път каза, че ББЦ има опция, ако Борисов се махне от ГЕРБ, да управляват заедно, но категорично без участието на ДПС.

Погледнато чисто формално, същото казват и от Реформаторския блок. И също настояват за незабавни предсрочни парламентарни избори.

И от АБВ са за предсрочни избори, въпреки че според Калфин те ще са в полза на ГЕРБ и ДПС и във вреда на БСП, което изглежда сигурно, поне засега.

А предсрочните избори, дори да повторят картината от току що отминалия евровот, но вече върху столовете на родното Народно събрание, надали ще направят управлението на страната по-стабилно. По-пъстро – да, в известна степен; по-консенсусно – почти изключено; по-обичано – никога не е сигурно!

Остава открит и въпросът дали това е окончателната и последна позиция на ДПС за това дали и кога да има избори за 43-то обикновено Народно събрание.

Останалите неизвестни ще дойдат след изборите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.