Последен ден на предизборната кампания

Избираме държавен глава, гласуваме на референдум

Днес е последният ден от предизборната кампания за местните избори и референдуму на 25 октомври. Освен това се очаква днес – като за финал – да бъдат арестувани над 1000 търговци на гласове и други извършители на престъпления срещу изборното право на гражданите. Поне това анонсира премиерът Борисов в сутрешното си интервю за Нова ТВ.

Предстои така нар. ден за размисъл, в който агитацията е забранена, връщане към астрономическото часово време и … избори.

На тези местни избори ще бъдат избрани 3461 кметове, от които едва 265 общински – останалите ще оглавят кметства и райони. В надпреварата за кметските столове участват 1605 желаещи да оглавят община, 10 072 мераклии да ръководят кметство, 632 -за кмет на район.

Общият брой на регистрираните кандидати за общински съветници е 35 771.

Право на глас имат около 6 363 000 човека, които ще могат да гласуват в 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина. На 25 октомври ще има две урни, в които ще се поставят бюлетините – за местна власт и за референдум. С най-много на брой бюлетини ще се гласува в селата с над 100 души около София, Пловдив и Варна – общо 5. Те ще трябва да дадат вота си за кмет на кметство, за кмет на район, за кмет на града , за общински съветници и за референдума. В останалите населени места ще се гласува с 3 бюлетини.

Предстоят най-скъпите избори в най-новата история на България – близо 51 млн. лева.

За организационно-техническите дейности, които Министерския съвет трябва да извърши, са предвидени 37 млн. лв. От тях 21,4 млн. лв. са планирани за заплати и осигурителни вноски на членовете на общинските и секционните избирателни комисии. В тази сума са предвидените средства за логистично осигуряване на изборния процес, вкл. за отпечатване на хартиените бюлетини, осигуряване на устройства за машинно гласуване, консумативи и т.н.

На Централната избирателна комисия ще бъдат преведени общо 6,2 млн. лв., като от тях 4 150 000 лв. са за материално-техническо осигуряване и обработка на резултатите, 300 000 лв. за възнаграждения и осигурителни вноски на заетите по граждански договори, 1 млн. лв. за разходи за медийни пакети за партии, коалиции и инициативни комитети, а 750 000 лв. са за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване.

Средствата, планирани за МВР, са 4 млн. лв., а Главната дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще получи 1 млн. лв.

За организирането на изборите в чужбина Министерството на външните работи ще разполага с 1,5 млн. лв. 16 000 лв. са за Министерството на образованието и науката за ползването на училищната база.

Към бюджетите на БНТ, БНР, БТА и Сметната плата ще бъдат отделени съответно 500 000 лв., 200 000 лв., 100 000 лв. и 35 000 лв.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.