Посланикът на Турция е оптимист за двустранните отношения

„Двустранните отношения между България и Турция не могат да бъдат разглеждани само в рамките на събитията от последните седмици, те са много по-обширни, по-широки. Има толкова много неща, по които да работим, че няма да дадем възможност на тези събития да засенчат това наше сътрудничество”. Това каза посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче в предаването „Събота 150” на БНР, по повод вчерашния протест в Пловдив срещу връщането на Куршум джамия, по време на който демонстранти се опитаха да атакуват и турското консулство в града.

„Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и със съжаление отчитаме тези събития, защото, разбира се, там имаше и много турски граждани. Ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития”, допълни посланик Сюлейман Гьокче пред БНР.

Посланикът  коментира и поредната кризисна ситуация с блокадата на превозвачите на българо-турската граница. По думите на Гьокче, Турция има добронамерен подход и се старае да се придържа към двустранните и международните спогодби.

Нашето желание е да работим с българските колеги, с българските фирми, така че да имаме взаимен интерес от нашата съвместна търговска дейност и това е много важно да бъде по справедлив начин и за двете страни, казва Сюлейман Гьокче. По оценката на дипломата при последната блокада на границата турските представители са работили през цялото време много ползотворно и в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции и към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни.

„Блокадата на границата не е нещо, което е предизвикано от турските власти или турските институции. Нашето желание е едно справедливо споделяне на тези пазари, не само за наша страна, а и за българска страна. Лично аз също работих с българските власти, те също дадоха всичко от себе си и се надявам, че в скоро време ще намерим окончателно решение”, демонстрира оптимизъм посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.