Посланик Балтажи: “Южен поток” е проект, насочен срещу Украйна

“Ние от самото начало не крием, че “Южен поток” противоречи на националните интереси на Украйна, това е очевидно. Проблемът е, че газът за голямо съжаление стана не стока, а политически инструмент. Това е един голям проблем, но в случая с “Южен поток” става дума да бъдат наказани украинците – те не се подчиняват”. Това заявява посланикът на Украйна в България Микола Балтажи пред БГНЕС в отговор на въпрос защо Киев поиска и получи от ЕК спирането на “Южен поток”, заради което
България и Украйна изпаднаха в сблъсък на национални интереси.

Дипломатът изтъкна, че ако се модернизира, украинската газопреносна система, ще глътне много по-малко пари от строежа на “Южен поток”. По думите на посланик Балтажи, за всяка една държава, в това число и за България основното е да има сигурен източник и трасе за енергоснабдяване, а откъде ще е няма значение – важното е да има газ и да не се политизира този въпрос, който е икономически.

Посланикът на Украйна коментира и мирния план на президента Петро Порошенко който според Микола Балтажи предлага реални пътища за регулирането на ситуацията в източната част на Украйна. Дипломатът специално изтъкна, че изпълнението на този мирен план не може да се реализира без Руската федерация, както и че няма да се водят преговори с “онези, които са наемници и идват от Руската федерация с автомати, с картечници, с други оръжия, минават границата с тежки въоръжения, ракети, с които свалят украински хеликоптери”. Според Балтажи Русия има достатъчно механизми за влияние върху тези хора.

На въпроса защо в една демократична държава има партии като “Свобода” и “Десният сектор” и дали с присъщата им етническа омраза утре няма да се обърнат срещу българското малцинство в Украйна, посланикът контрира, че става дума за “един мит, изваден от арсенала на миналото, преувеличен стотици пъти”.

Микола Балтажи припомни, че на предсрочните президентските избори кандидатите на тези две партии заедно спечелиха по-малко от 2 процента. По думите на дипломата подобни партии като “Свобода” и “Десният сектор” ги има и в други страни, Украйна не изключение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.