Посланик Балтажи: Има видеозаписи на установката, от която е стреляно по Боинга

Посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи съобщи по БНР, че страната му разполага с видеозаписи, от които е видно, че сепаратисти се опитват да върнат на руска територия ракетна установка с една липсваща ракета.

“Досега имаше редица записи на терористите с техните покровители от Русия. Нито един не беше опроверган… На практика има и много други телефонни разговори, които пак са засечени от украинските спецслужиби, които свидетелстват, че руските диверсанти, руските терористи са получили тези комплекси. Има и виеозаписи, които свидетелстват, че след като са стреляли с ракета “Бук”, правят опит да върнат на Руската федерация този занитно-ракетен комплекс, само че една ракета там липсва”, каза дипломатът в интервю за “Хоризонт”. Посланик Балтажи подчерта, че Руската федерация е засилила незаконната си дейност и напоследък е изпратила повече военна техника, модерно въоръжение, в това число, засечени от украинските спецслужби, зенитно-ракетни комплекси. По думите на посланика на Киев в София, “имаме сериозно предизвикателство, заплаха не само за Украйна, но и за цяла Европа, и за световната общност. Предупреждавахме за това много, много по-рано, когато Русия анексира автономната република Крим”.

По повод разследването на катастрофата с Боинг-777 на “Малайзия ер”, Балтажи е на мнение, че Москва прави всичко възможно нещата да се представят по такъв начин, че украинската страна е виновна за това и цитира изявлението на Владимир Путин, че всяка страна е отговорна за безопасността на полетите в нейното въздушно пространство.

“Как може Украйна да бъде отговорна за действията на терористи, пратени от Москва, подкрепени финансово, с оръжия и така нататък?! Ние се надяваме и изискваме… да бъде проведено максимално прозрачно разследване… Има много други такива манипулации да се прехвърли вината на украинската страна”, изтъкна дипломатът. Балтажи подчерта, че властите в Киев са в тесен диалог с лидерите на западните държави и на САЩ и търсят пътища за мирно урегулиране на кризата.

Мирът не може без дипломатически усилия, но много ще зависи и от разследването на катастрофата на малайзийския самолет, която аз наричам “международен терористичен акт”, изтъкна посланик Балтажи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.