Посланик Алън: Не разбирам политиците в нито една страна

Посланикът на Великобритания Джонатан Алън, който вчера научи, че негова приемничка ще бъде Ема Хопкинс, призна, че не разбира политиците в нито една страна. Това бе дипломатичният му отговор в студиото на БНТ на въпроса дали по време на мандата си у нас еуспял да разбере българските политици.

Дипломатът бе далеч по-конкретен и прям, споделяйки мнението си за това какви са приоритетните задачи пред управляващите у нас.

„Най-важната задача на сегашното и следващите правителства е да прекратят зависимостта на България от Русия“, еднозначно отговори посланик Алън. Според него Европейският съюз е готов да помогне на България да направи енергетиката си независима. По думите му, по отношение на Русия прогнозите не са лесни и затова е важно да се намерят нови енергийни източници както в България, така и в други членки на ЕС.

“Не виждам как “Южен поток” помага на независимостта на България от руската енергетика”. Така Негово превъзходителство Джонатан Алън отговори на въпрос трябва ли й на страната, а и на Европа газопроводът. Дипломатът посочи, че въпросите на Еврокомисията към България са много сериозни и страната правилно е обявила, че спира работата по проекта и работи по отговорите към Брюксел.

Запитан дали британците все още се страхуват от нашествие на българи, дипломатът отговори, че това са “стари новини” и повтори, че българите, които искат да работят на Острова, са добре дошли, но не и тези, които искат достъп единствено до социалната помощ.

Посланик Алън съобщи още, че ще препоръча на следващия британски посланик Ема Хопкинс да научи български език, за да разбира по-добре българите и ставащото у нас.

Назначението на Ема Кейт Хопкинс за посланик на Великобритания в България бе обявено вчера на сайта на правителството в Лондон. Г-жа Хопкинс ще заеме поста си през май догодина. В момента Ема Хопкинс ръководи инициатива за превенция на сексуалното насилие. Била е на ръководен пост в международния отдел в правителствената служба, както и висш съветник в граничната служба на Кралството.

„Щастлива съм да бъде назначена за посланик на Великобритания в България. Голяма привилегия е да работя в България за подобряване на двустранните ни отношения и постигането на общите ни цели. Чувала съм много за красотата на България и гостоприемството на хората там. Цялото ми семейство очаква с нетърпение пристигането ни там!”, пише в свое изявление Ема Хопкинс.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.