Поскъпват топлоенергията и токът, поевтинява природният газ

В съответствие с решението на ДКЕВР от 1 юли влизат в сила нови цени на природния газ, топлоенергията и електрическата енергия. Природният газ поевтинява с малко под 2%, а топлата вода, парното и токът поскъпват.

Електроенергията за крайните битови потребители поскъпва средно с две на сто. За клиентите на ЧЕЗ в Западна България цената на дневната електроенергия се увеличава с 2.78%, а на нощната – с 2.22%,.

За клиентите на ЕВН в Югоизточна България цените на тока ще се увеличат с 0.64 процента при дневната тарифа и 0.22% процента при нощната.

За клиентите на Енерго-Про в Североизточна България цената на дневната електроенергия ще се повиши с 2.5%, а на нощната електроенергия – с 1.01%.

Средно за страната цената на топлинната енергия се повишава с 2.6%.

За София поскъпването е 5.9 на сто. За клиентите на “ЕВН Топлофикация” в Пловдив цената се повишава с 5.1%, във Варна топлата вода и парното ще поскъпнат с 5.5 на сто, във Велико Търново – с 4.5%, в Разград – с 3.7 на сто. За клиентите на “Топлофикация Русе” увеличението е 9.8 на сто, а за “Топлофикация Габрово” – 7.2 на сто.

Има и градове обаче, в които цената на парното и топлата вода ще намалее. В Плевен цената се намалява с 2%, в Бургас – с 0.1%, в Перник – с 11.7%, в Сливен – с 3.6%.

ДКЕВР утвърди още цена на природния газ от 1 юли 2014 г. в размер на 601.69 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС, което е намаление с 1.81% спрямо действащата сега цена на синьото гориво. В своето ценово заявление “Булгаргаз” бе предложил цената за третото тримесечие да се запази на сегашното ниво в размер на 612.80 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.