Порожанов: Законът за гарантиране на влоговете ще бъде променен

Категорично заявяваме, че Законът за гарантиране на влоговете ще бъде актуализиран, така че да се избегнат опциите за ненавременно плащане. Това съобщи на пресконференция министърът на финансите Румен Порожанов във връзка със ситуацията около КТБ и започналата на 26 септември наказатална процедура на ЕК срещу България, заради това, че вложителите в КТБ нямат достъп до гарантираните от закона 100 000 евро.

„На 26 септември Европейската комисия откри процедура в досъдебна фаза във връзка с транспонирането на Директивата за гарантиране на влоговете на гражданите”, припомни Порожанов.
Финансовият министър обясни,„ че в рамките на тази досъдебна фаза ние трябва да отстраним две несъответствия – едното е законодателното, другото е осигуряването на достъпа до гарантираните влогове.

На днешното заседание на правителството е била разгледана позицията на България по започналата наказателна процедура и в рамките на деня документът ще бъде изпратен в Брюксел. Позицията е разработена от Министерството на финансите, от БНБ и то Гаранционния фонд, а законопроектът за промяна на закона за гарантиране на депозитите вече е в работна фаза, и до 30 октомври ще бъде изпратен до ЕК, увери Порожанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.