Министър Порожанов връща Ваньо Танов начело на митниците

Бившият шеф на агенция “Митници” о. р. ген. Ваньо Танов от утре, сряда, отново ще оглави тази част от държавните приходни агенции. Новината за старото новоназначение потвърди на пресконференция и служебният министър на финансите Румен Порожанов. Днес министърът щял да подпише молбата за напускане, написана от сегашния митнически директор Павел Тонев.
По думите на министър Порожанов, който е бивш началник на кабинета на Симеон Дянков, Ваньо Танов е единственият човек, който може да се справи с проблемите в Агенция “Митници” и да я вкара в ред.

Ваньо Танов бе назначен за шеф на митниците в началото на мандата на ГЕРБ през 2009 г. Той бе уволнен от поста през 2013 г. от министъра на финансите Петър Чобанов.

На 12 март тази година шефът на легия “Антимафия” Григор Здравков съобщи по ТВ7, че по времето, когато Ваньо Танове е бил директор на Агенция “Митници”, той е вземал пари от контрабанда и ги е перял чрез инвеститорите на три големи мола в България. Здравков се позова на доклад и разработка, която е имало срещу Ваньо Танов, но е била прекратена. Разработката се е казвала “Русенски мол” и в нея са били разследвани молове в Русе, София и Варна. Шефовете на определени заведения в тях са събирали пари за част от ръководството на агенция “Митници”.

В това е и основата на конфликта между Ваньо Танов и Цветан Цветанов, отбеляза Здравков. Той показа доклад, който сочи, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са знаели какво става в митниците още на осмия месец от назначаването на Ваньо Танов, но Борисов не е искал да го отстрани въпреки целенасочените усилия на заместника му в тази посока.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.