Вложителите в КТБ май ще могат да теглят до 1000 лева през септември

По време на специалния надзор на КТБ би трябвало да се направи така, че тя да може частично да оперира с кредитите и вложенията на клиентите й, в рамките на възможната за нея ликвидност. Това съобщи в студиото на bTv министърът на финансите Румен Порожанов. Той допълни, че в четвъртък тази тема е била разисквана с ръководството на БНБ, както и с представители на Европейската комисия, които са били на посещение в България. По думите на Порожанов, разисквано беше хората с малки депозити в КТБ по възможност да имат достъп в цялост до своите средства. Вероятно през септември вложителите ще могат да теглят до 1000 лева.

Финансовият министър коментира, че КТБ продължава да е “болезнена тема”, а какво се случва в момента в банката знае само БНБ от информациите на квесторите, които работят в банката.

Румен Порожанов изтъкна, че правителството не решава съдбата на банката, но желанието на служебния кабинет е КТБ да заработи отново, а вложителите и фирмите, имащи активи там, да си ги получат.

“Имаше среща при премиера Близнашки с представители на Виенския фонд, на представители на Оманския фонд и беше постигнато решение в следващите две седмици да бъде дадена възможност заинтересованите акционери и инвеститори да предложат план за оздравяване на КТБ. Разбира се, подобни предложения трябва да бъдат официализирани първо пред БНБ”, каза още Румен Порожанов.

Министърът на финансите за пореден път коментира, че проблемите с бюджета на страната идват от това, че са били заложени пари за харчене без да бъде сигурно дали реално ще бъдат събрани преди това приходите Порожанов прогнозира, че до края на годината бюджетния дефицит ще бъде в размер на 2.5 – 2.7 процента или около 1 милиард лева.

Румен Порожанов коментира и връщането на Ваньо Танов за директор на митниците с думите, че критиките към назначаването му като цяло са от хора, които се притесняват от неговото връщане в системата и от работата, която той може да свърши.

Решението за неговото повторно назначаване беше лично моя, защото аз съм запознат с това, което той беше извършил в предишния си престой в агенцията и знаех, че той ще се справи с трудната ситуация, изтъкна министърът на финансите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.