Порожанов се надява бюджетният дефицит да остане под 3%

Бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8 процента, но е задължително той да не надхвърли 3 процента от БВП на начислена основа съгласно изискванията на Евростат, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит. Това каза в интервю за БТА министърът на финансите от служебното правителство Румен Порожанов. Като свое основно задължение като служебен министър той посочи създаването на предпоставки годината да завърши с нормално функционираща бюджетна система. Според Порожанов два са основните проблеми пред изпълнението на бюджета за тази година – завишените прогнозни приходи и спирането на европейските програми.
За да не се загубят средства по оперативните програми Министерството на финансите ще се опита да прехвърли средства от програмата за растеж и развитие на регионите към спрените европейските програми, за да се възстановят плащанията.
Финансовият министър е категоричен, че банковата система е стабилна и няма да има други катаклизми, подобни на случилото се с КТБ. Що се отнася до плащанията от поставената под особен надзор банка, Румен Порожанов изтъкна, че в случая има законова процедура, която трябва да бъде извървяна и никой не би си позволил да наруши закона.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.