Порожанов: 180 хил. души имат сметки до 1000 лв. в КТБ

Огласиха партии, политици и магистрати - клиенти и партньори на КТБ

Над 180 хил. души имат влогове до 1000 лева в КТБ и се предполага, че веднага биха пристъпили към изтеглянето на тези суми при даване на частичен достъп до депозитите в поставения под особен надзор трезор. В този смисъл БНБ има притеснения от юридически характер за даването на частичен достъп до парите на депозантите до 1000 лева. Това съобщи министърът на финансите Румен Порожанов, цитиран от Dariknews.bg. Той направи пояснението в отговор на въпрос на Дарик дали темата е обсъдена при срещата на Порожанов с Иван Искров и главния прокурор Сотир Цацаров за ситуацията в Корпоративна търговска банка.

Министър Порожанов изтъкна, че такова решение е от компетенцията на БНБ, които имат своите притеснения и от гледна точка на юридическите аргументи, с които може да се вземе това решение.

Банките в България са стабилни, заяви служебният премиер Георги Близнашки в отговор на въпрос на Дарик какво има предвид с изказването си, че надзорът на БНБ е направил пропуски и в други сфери освен Корпоративна търговска банка.

Близнашки е категоричен, че основният проблем е в КТБ и от ограничаването му зависи и стабилизирането на цялата система. Въпреки това служебният премиер определи ситуацията като “притеснителна”.

“В момента тече разследване за ролята на надзора по отношение на КТБ. В този смисъл не искам да задълбочавам темата, но действително положението е тревожно в тази сфера. На мен много ми се иска да се опитаме да стабилизираме КТБ и на тази основа да стабилизираме цялата банкова система. Това, което искам да кажа, е, че банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който ако го изпуснем и излезе извън контрол, това може да има негативно отражение и върху други банки в страната”, обясни Близнашки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.