Идната седмица Порошенко разпуска Радата в Киев и насрочва нови избори

През следващата седмица президентът на Украйна Петро Порошенко ще подпише указ за разпускането на Върховната рада и провеждане на предварителни парламентарни избори. Това съобщи съветникът на украинския държавен глава Олег Медведев пред Радио Свобода. По думите му, тези дни изтича 30-дневният срок за формиране на нова коалиция, и президентът на Украйна има законното право да разпусне парламента.
Съветникът на Порошенко съобщи още, че през септември ще бъде обнародван пакет големи политически, икономически и социални реформи. Освен това ще се ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС, подписано юни тази година.
Практически същата информация на Радио Свобода цитира и украинската агенция УНИАН.
На сайта на президента Порошенко подобна информация засега отсъства. Там обаче има две други важни информации с днешна дата, свързани с продължаващата антитерористична операция (АТО) в източна Украйна или иначе казано – с гражданската война около Луганск и Донецк. От едната информация става ясно, че президентът Порошенко е подписал указ, с който разрешава задържането на заподозрени в тероризъм лица в зоната на АТО при необходимост да надхвърля 72 часа, но не повече от 30 денонощия. С друг указ се дават специални пълномощия на прокурорите в зоната на АТО.

Снимка: Сайт на президента на Украйна

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.