Порошенко предлага амнистия на сепаратистите

“Държавата гарантира недопускането наказателно преследване, привличането към наказателна и административна отговорност и наказания на лицата- участници в събитията в Донецка и Луганска области и забранява дискриминацията и преследването на лица по повод събитията в Донецка и Луганска области”. Това пише в законопроекта за особения статут на отделните региони на Донбас, предложен от украинския президент Петро Порошенко, чието гласуване в Радата в Киев предстои до края на тази седмица. Спроде украински медии, рлоектът предвижда също гаранции за свободното използване на руски език в обществения и частния живот. Освен това Порошенко предлага Върховната рада на Украйна да насрочи за 9 ноември извънредни местни избори в отделни региони на Донбас.

Преди ден канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор с Петро Порошенко отбеляза важността на приемането на закон за специалния статут на някои райони в Донецка и Луганска област и закона за амнистията, предаде ИТАР-ТАСС.

„Порошенко и Меркел също така са обсъдили възможностите за продължаване на международните преговори в нормандския формат (Франция, Германия, Украйна и Русия)”, се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент. Страните „са изразили безпокойство по повод на случаите на нарушаване на примирието в Донбас, както и са се съгласили да се положат още усилия за мирно разрешаване на ситуацията”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Не са сепаратистите, а опълченците, ребелс им казват. Ребелс, сепаратисти са в Шотландия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.