Порошенко отмени примирието и заповяда офанзива

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че отменя режима на спиране на военните действия с проруските сепаратисти югоизточните части на страната и обяви, че участниците в антитерористичната операция ще предприемат атаки срещу позициите на сепаратистите.

„След като разгледах ситуацията, като командващ на въоръжените сили реших да не удължавам едностранното прекратяване на огъня”, обяви президентът Порошенко в обръщение към нацията.
“Ние ще атакуваме сепаратистите”, които през последните два месеца поеха контрола върху голяма част от Донецката и Луганската област, каза президентът, като обаче добави, че Украйна все пак не е изоставила своя мирен план.

В съответствие с решението на президента на Украйна за прекратяване на примирието, силите, участващи в антитерористичната операция започнаха активни действия по обезвреждането и унищожаването на терористичните групи в зоната на провеждане на операцията, съобщи УНИАН. Агенцията цитира свой източник, който уточнява, че повсеместно се нанасят авиационни и артилерийски удари по опорните точки и местата със струпване на терористи.

Едностранно обявеното прекратяване на огъня бе част от мирния план на президента Порошенко и първоначално бе в сила до 27 юни, след което примирието бе удължено с още 72 часа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.