Порошенко очаква парламентът в Киев да се саморазпусне

Президентът на Украйна Петро Порошенко очаква Върховната рада да гласува решение за своето разпускане, което ще открие пътя към предсрочни парламентарни избори в страната, предаде УНИАН. Агенцията цитира думите на президента: “Аз чакам решението на самия парламент!”.
По думите на Порошенко въпросът за предсрочни парламентарни избори се инициира от обществото. Президентът се позова на данни от социологически проучвания, показващи, че над 80% от украинците искат смяна на управлението.

“Никой няма право да игнорира мнението на народа”, казва Порошенко, като допълва че парламентът трябва да понесе политическа отговорност, тъй като именно този състав на Радата фактически е довел до многобройните жертви на Майдана, вкл. с приемането на законите от 16 януари.

По-рано днес бе съобщено, че украинските сили прекратяват бойните действия в Източна Украйна, за да дадат възможност на членовете на незаконните въоръжени групи да предадат оръжията си, а на тези, които искат – и да напуснат Украйна. Новината съобщиха РИА “Новости” и Интерфакт, като цитират Порошенко.

„Мирният план започва да действа с моя заповед за едностранно прекратяване на огъня. Задължително след това мирният план трябва да получи подкрепа и от страна на всички участници в събитията в Донбас, и то в много кратки срокове”, заяви Порошенко в Киев.
Той допълни, че периодът, в който ще бъдат прекратени действията, е много кратък. В това време опълченците трябва да се разоръжат, а редът в региона да бъде възстановен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.