Порошенко обяви постоянно прекратяване на огъня в Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че прекратява за постоянно огъня в Донбас като резултат от договорености, постигнати в телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин. Новината е качена на официалната страница в интернет на Петро Порошенко и веднага бе съобщена от украински и руски електронни медии. В съобщението на сайта на Порошенко се изтъква, че е постигнато разбирателство за стъпки, които ще способстват за постигане на мир.

По-рано днес руската РИА “Новости” съобщи, че Владимир Путин и Петро Порошенко са обсъдили по телефона възможните стъпки за прекратяване на кръвопролитията в Източна Украйна. Според говорителя на Путин – Дмитрий Песков – основната тема е била военната и хуманитарната криза в Югоизточна Украйна и първостепенните стъпки за възможно най-скорошно прекратяване на кръвопролитията.

“Гледните точки на Путин и Порошенко по възможните пътища за изход от тежката кризисна ситуация съвпадат в значителна степен”, съобщи на брифинг Дмитрий Песков, цитиран от РИА “Новости”.

Разговорът между двамата президенти се провежда два дни след провала на срещата на контактната група в Минск, където за първи път в преговорите участваха и представители на проруските сепаратисти от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. За петък е насрочена нова среща на контактната група с участието на наблюдатели от ОССЕ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.