Порошенко обяви план за разрешаване на ситуацията в Донбас

Встъпилият в длъжност днес украински президент Порошенко обяви, че в близко бъдеще да посети региона и да се установи мир в източната част на Украйна. Той също гарантира свободното използване на руския език в региона, обеща подобряване на икономическата ситуация на Донецкия регион и създаване на работни места.
Новият лидер на страната обеща амнистия на опълченците, които не са извършили сериозни престъпления и провеждане на предсрочни избори за местна власт.
Според РИА Новости, взелият участие в инагурацията руски посланик в Киев Михаил Зурабов коментира и добави към очертания от Порошенко план за разрешаване на кризата в югоизточната част на страната, че “краткият му контакт породи някакъв предпазлив оптимизъм и необходимост от изясняване на дневен ред.”
По-рано бе съобщено, че Порошенко е заявил, че Крим принадлежи на Украйна и компромис по този въпрос не може да има.
Церемонията по встъпване в длъжност на президента на Украйна се състоя в събота сутринта във Върховната Рада. На 25 май в Украйна бяха проведени предсрочни президентски избори, победа, в които удържа издигналият собствена си кандидатура милиардер Порошенко.
Украйна трябва да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз не по-късно от 27 юни.
Това бе обявено на 7 юни от президента Порошенко по време на среща с ръководителите на чуждестранните делегации и акредитирания дипломатически корпус в Украйна в националния резерват “София Киевска”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.