Порошенко и Лавров констатираха първо истинско примирие в Украйна

„Имам позитивни новини. Днес са първите 24 часа от седем месеца, когато в Украйна имаме истинско примирие”. Това заяви в Австралия, където е на официално посещение, президентът на Украйна Петро Порошенко след първите 24 часа за последните седем месеца без жертви сред военнослужещите. Държавният глава призна, че примирието е крехко, но демонстрира оптимизъм за запазването му.

„Не можете да си представите колко важно е това за мен. Това е първата нощ, в която няма нито един загинал или ранен украински войник”, добави Порошенко.

Влязлото в сила във вторник примирие с проруските бунтовници беше договорено с надеждата да сложи край на осеммесечния конфликт, отнел живота на най-малко 4300 души и принудил близо 1 млн. души да напуснат домовете си, по данни на ООН. Предполага се, че прекратяването на огъня ще предшества нови преговори на контактната група в Минск, но дата все още не е определена.

И министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че в Украйна се е установил режим на прекратяване на огъня, предаде РИА Новости.
„Появи се шанс за установяването на мир в Украйна. С труд, но все пак се установи примирие, установи се режим на прекратяване на огъня”, каза Лавров.

Според президента Порошенко, ако примирието се задържи, това ще бъде огромна стъпка към мир и стабилност в Украйна, а „ако останем единни, ние без съмнение ще спечелим – не победа чрез военни средства, а ще започнем политически диалог, ще внесем мир, стабилност в нашата нация, континента и света”.

Междувременно в Украйна правителствените сили и бунтовниците си отправиха взаимни обвинения за нарушение на примирието.

„Терористите” не спазват установеното във вторник примирие в Източна Украйна, съобщиха от щаба на антитерористичната операция на правителствените сили. От там посочиха, че през последното денонощие е постъпила информация за двама ранени цивилни. Позициите на украинската армия са били обстреляни шест пъти със стрелково оръжие, се казва в съобщението. В него се посочва, че в светлата част на деня примирието е било спазвано, но след настъпването на нощта се е възобновил обстрелът в района на населените места Щастя, Пески, Майорск, Чернухино, международното летище „Донецк”.

От своя страна, представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че като цяло примирието в Донбас тази нощ е било спазвано, но украинските сили четири пъти са използвали стрелково оръжие, в резултат на което е бил ранен един „опълченец”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.