Пороен дъжд удави Пловдив, а тел. 112 пак блокира

Тропически порой заля град Пловдив тази нощ. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив Иван Стоянов, управител на ОП „Чистота”. По думите му, дъждът е бил толкова силен, че водата се е връщала от шахтите нагоре с много кал.

Пловдивски електронни медии критикуват властите за мудната реакция по време на проливния дъжд, както и за поредните проблеми с телефона за спешни случаи 112, който нощес давал “свободно”, но никой не отговарял на повикванията.

“Пороят, който се изля преди няколко часа в Пловдив трудно може да се нарече природно бедствие, но пък определено постави града в критична ситуация. Булевардите отново се превърнаха в реки, под надлезите се образуваха микроязовири, някакъв човек спаси детето си с плуване от Коматевския надлез, а линейки с пациенти закъсваха в наводнените улици”, пише traficNews. От репортажа става ясно както за проблемите с тел. 112, така и за липсата на полицейски екипи, които да пренасочват движението така, че колите да се попадат в наводнени участъци, през които е невъзможно да се премине. За лош късмет пороят е “потопил” и традиционната Нощ на музеите, а участници и публика са се чудели как да се приберат по домовете си.

“Нощта на музеите се превърна в нощ на пороя”, пише Plfvdivmedia. И допълва, че персоналът на денонощно заведение от световна верига за бързо хранене изгонил деца, скрили се вътре от пороя. Заглавието на репортажа на bTv e “Пловдив стана Венеция”.

Вестник “Марица” съобщава, че пожарникарите са евакуирали 12 деца от Центъра за настаняване в кв. “Изток”, тъй като сградата се е била наводнила и е имало опасност от късо съединение в електрическата инсталация.

Всъщност дори и официалната информация за случилото се тази нощ звучи твърде тревожно.

Наводнени са всички подлези в града и всички големи булеварди – бул. „Санкт Петербург”, „Васил Априлов”, „Шести септември”, „Руски”, „ Голямо Конарско шосе” и др. Водата от тепетата се е свлякла на някои от булевардите, една от шахтите по бул. „Санкт Петербург” е излязла заедно с асфалта нагоре от налягането.

„Водата е извирала като гейзер от шахтите на около 2-3 метра”, казва вече управителят на “Чистота” Иван Стоянов. Той е категоричен, че персоналът на цялото предприятие и пожарната са мобилизирани и все още чистят калта по улиците, като целта е почистването да завърши до края на деня.

Всъщност вчерашните поройни дъждове бяха прогнозирани от метеоролозите, които бяха обявили код “оранжев” за осем области. Така че, не е изненада, че улиците в София, Пловдив, Казанлък, Пазарджик и в много други градове бяха наводнени.

(Скрийншот: bTv)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.