Поредно заседание по делото за хулиганството на Сидеров във Варна

Софийският градски съд ще заседава по делото срещу лидера на “Атака” Волен Сидеров. Той е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство и може да бъде осъден на 3 до 5 години лишаване от свобода.

През януари 2014 г. по време на редовен полет от София до Варна – Сидеров и придружаващи го депутати вдигнаха скандал. Лидерът на “Атака” обиди френския културен аташе Стефани Дюмортие, а впоследствие на летището нападна един от пасажерите и удари полицай.

Поредното заседание по това дело започва само няколко дни след участието на Волен Сидеров в друг подобен скандал. Очаква се днес главният прокурор Сотир Цацаров отново да поиска сваляне на имунитета на Сидеров, както и на депутата от “Атака” Десислав Чуколов. Те ще бъдат обвинени в хулиганство срещу органи на властта заради скандала, който предизвикаха в нощта срещу събота пред магазинче на “Раковски”, близо до НАТФИЗ.

Видимо нетрезво – това е било състоянието на Волен Сидеров и Десислав Чуколов според продавача Николай Александров, който днес азказа за скандала в студиото на bTv. Всъщност така пише и в първото официално съобщение на пресцентъра на МВР за среднощния екшън, но там няма имена, а се говори за “депутати от парламентарно представена политическа сила”.

Продавачът разказа в студиото на „Тази сутрин”, че Сидеров и Чуколов не давали на никого да си купи нещо от магазина, депутатът нападнал един от клиентите, монетникът на клекшопа бил счупен.

„И двамата трудно говореха и влачеха думите”, посочи Николай Александров. Той повикал полиция, като сигнализирал, че „двама господа седят и пречат на работата ми” без да посочи кои са те. Униформените дошли, но не реагирали „никак”, казали, че Сидеров и Чуколов са с имунитет.

Димитър Стоянов, бивш депутат от „Атака” и доведен син на Сидеров от брака му с Капка Георгиева, обясни, че действително полицията не е можела да направи нищо, защото Сидеров е със свален имунитет само по делото за хулиганство във Варна, като искане за свалянето на имунитета на депутат се прави поотделно за всеки конкретен случай.

„Проблемът е в това, че всъщност подобни проявления започнаха, след като „Атака” престана да бъде онази антисистемна партия, която трябва да разбие статуквото и станаха любимци на властта”, посочи Стоянов. По думите му този момент е дошъл с „абсолютната и безусловна подкрепа” за първия кабинет „Борисов” през 2009 г.

След пълния провал на президентските избори през 2011 г. (едва 3.6% от гласовете), Стоянов предложил цялото ръководство да подаде оставка и да се отиде на конгрес. Подкрепил го в крайна сметка само един депутат, останалите поединично напуснали групата на „Атака” и били заменени с „портиерите на централата”.

„В парламента се говори, че му е била обещана оправдателна присъда за случая във Варна в замяна на гласовете за Конституцията”, отбеляза Стоянов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.