Поредни промени в Закона за СРС-та

В парламента народните представители обсъждат на първо четене нови промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Вносители са лидерът на социалистите Сергей Станишев и група депутати. Промените предвиждат изваждането на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" от структурата на МВР.

Авторите на законопроекта смятат, че е по-добре дирекцията да бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция "Технически операции". Тя ще функционира като юридическо лице на бюджетна издръжка. Със законопроекта се предлага още възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Целта е да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен контрол.

Наскоро Сергей Станишев коментира, че законите за МВР и СРС–тата са били променяни при управлението на ГЕРБ над шейсет пъти. Според лидера на БСП всичко това трябва да бъде променено цялостно и не може да бъде отлагано за след година, защото хората искат промяна. Станишев припомни, че едно от първите действия на ГЕРБ в предишния парламент е било премахването на независимото бюро за контрол върху СРС – та и те са били увеличени тройно, като са били използвани за контрол и изнудване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.