Поредната министерска среща за Украйна не постигна резултат

В Берлин четиристранната министерска среща за Украйна завърши без резултат, а външните министри на Русия и Франция си тръгнаха дори без да направят изявления пред медиите. В продължилата пет часа среща участваха първите дипломати на Украйна, Русия, Франция и Германия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер излезе с официалено изявление, в което заяви, че целта остава прекратяване на огъня в Украйна, за да бъдат избегнати нови жертви. Дипломатът не скри, че дискусията е била трудна, призна Щайнмайер. По думите му, има напредък по определени
точки, но не каза по кои.

Франк-Валтер Щайнмайер съобщи, че всички участници в срещата са се разбрали първо да докладват в столиците на своите страни и след това евентуално да се
споразумеят днес или утре как да продължат разговорите.

Украинският външен министър Павло Климкин написа в “Туитър”, че “вероятно ще са необходими много пъти по пет часа, за да отлепим от точката, в която се намираме”.

Междувременно бе съобщено, че само през последните пет дни 22 хиляди души са напуснали Донецк и Луганск, заради непрестанния артилерийски обстрел. Хуманитарните нужди в района продължават да нарастват. Над 200 хиляди жители на Луганск са без електричество, питейна вода и комуникационни връзки повече от 10 дни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.