Поредна нощ на сблъсъци и напрежение в Източна Украйна

Поредна нощ на сблъсъци и напрежение в Източна Украйна

За поредна нощ на нестабилност и безредици в размирните източни райони на Украйна съобщават местните и световните информационни агенции. В Одеса е втори ден на траур в памет на загиналите 46 проруски активисти при сблъсъците между украински радикали и сепаратисти и големият пожар в тукашния Дом на профсъюзите, подпален, според мнозина, от членове на радикалното движение „Десен сектор”. Именно при този пожар загинаха десетки. Заради трагедията в Крим също е обявен тридневен траур.

Вече има жертви и в друг от размирните градове – Луганск.
„Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи представителят на пресслужбата на „Обединената армия Югоизток” Александър Маркитян, цитиран от Дарик. Радиото съобщи, че в Луганск сепаратисти са пленили двама активисти на движението „Граждански сектор” -. Алексей Бида и Анна Мокроусова. И двамата се намират в завзетата от сепаратистите сграда на Службата за сигурност на Украйна.
В друг украински град от Донбаска област – Горловка – привърженици на така нар. Донецка народна република са завзели сградата на местното управление по борба с организираната престъпност. Чути са изстрели.
Междувременно Киев планира, след операцията срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск, да започне военни действия и в други региони на Украйна. Това е заявилсекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий, цитиран от bTv.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.