Поредна доза надежда за мир в Украйна

След близо 16-часови напрегнати преговори в Минск политиците от така нар. “Нормандска четворка” – Петро Порошенко, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Ангела Меркел – са стигнали до поредни договорености, даващи шанс на мира в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви пред медиите, отразяващи срещата, че преговарящите са „успели да постигнат съгласие по най-важните въпроси“, включително примирие, което да влезе в сила в 00,00 ч. местно време на 15 февруари. Съгласие е постигнато и за изтегляне на тежкото въоръжение и от украинските войски, и от сепаратистите.

В комплекса от мерки се предвижда още „изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки“, съобщи руската държавна информационна агенция ИТАР-ТАСС.

В заключителния етап на разговорите в тях се е включила и Хайди Талявини, която е специална представителка на председателя на ОССЕ в контактната група за Украйна.

Подписан е документ, озаглавен „Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения“. Освен това има съгласие за общо изявление на Порошенко, Путин, Оланд и Меркел, че подкрепят постигнатите договорености и мирния процес в Украйна.

В заключителния документ от разговорите лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поемат ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на споразуменията от Минск, предаде Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи също, че е постигнато съгласие по комплекс от въпроси, „свързани с трайното политическо уреждане“. Сред тях са конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас, позиции за „решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на Донецк и Луганск.

В съвместно изявление пред медиите на Франсоа Оланд и Ангела Меркел се изтъква, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, още повече че всички въпроси са засегнати в този документ, подписан от Контактната група и сепаратистите.

Руският президент обясни, че преговорите са продължили толкова дълго, защото, според него, това е свързано с факта, че за съжаление киевските власти до момента отказват пряк контакт с представителите на Донецката и Луганска народна република.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.