Пореден протест срещу отровите от сметището на Пазарджик

Няколкостотин жители на село Капитан Димитриево и околните населени места блокираха тази сутрин за един час пътя Пазарджик-Капитан Димитриево в знак на протест срещу продължаващото с години системно обгазяване от близкото сметище на Пазарджик, показа bTV. От репортажа става ясно, че хората дават срок от един месец на управляващите да затворят депото за отпадъци и ако това не се случи заплашват да започнат безсрочно гражданско неподчинение.

В Капитан Димитриево в почти всяко семейство има починал или заболял от онкологично заболяване. Жителите на селото, както и тукашният участъков лекар смятат, че това е следствие от отровите, които се разнасят от сметището, на чиято територия често има пожари, които продължават с дни, а отровният дим трови хората от близките села.

„Аз не се сещам за семейство, в което да няма раковоболен. Включително и на моята медицинска сестра мъжа й. И то от такива, сравнително по-редко срещащи се онкологични заболявания. Чести са левкозите, това са онкологични заболявания на кръвта. Чести са онкологичните заболявания на храносмилателната система и на белия дроб!“ – разказва пред bTV участъковият лекар на Капитан Димитриево Николай Пенев, участъков лекар на с. Капитан Димитриево.

Сред протестиращите е и 60-годишният Лазар Филипов, чиято внучка е само на три години и половина, а е болна от левкемия.

Ново депо, направено по европейски изисквания, трябва да замени старото, но този факт не успокоява отчаяните хора.

„Не искаме никакво сметище. Искаме незабавно обезопасяване и спиране на настоящото! В противен случай ще започнем въоръжена съпротива”, заяви пред bTV Тодор Лазаров, чиито брат и баща са починали от рак.

Във “Фейсбук” съществува общодостъпна група “Да затворим сметището, за да спасим Капитан Димитриево”. От публикуваните там снимки става ясно, че през това лято в продължение на 35 дни отровният дим от сметището е тровил хората и едва пороят в края на миналата седмица е загасил тлеещите отпадъци.

Свързани публикации

1 Comment

  1. ИНТЕРЕСНО КАК,НЕЗАКОНО СМЕТИЩЕ СТАНА ЗАКОНО???ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ,СЕ НАМИРА В ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ/НАТУРА /???ЯВНО ИНТЕРЕСИТЕ НА НЯКОЙ,СА НАД ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!!!ДЕПОТАТА ОТ ГЕРБ ДОНЧО БАКСАНОВ,МНОГО ДЪРЖЕШЕ СМЕТИЩЕТО ДА,СИ ОСТАНЕ ПАК ТУК!!!ЕСТЕСТВЕНО В РАЗРЕС НА КОНСТИТУЦИЯТА!!!НА КОЙ МУ ПУКА ЧЕ УМИРАТ,ХОРА!?

Leave a Reply

Your email address will not be published.