Парламентът раздели ВСС на две колегии и “пусна” от трети опит поправката за отчетността на главния прокурор

С мнозинство от 196 гласа Народното събрание прие поправката в Конституцията, предвиждаща разделянето на Висшият съдебен съвет (ВСС) на две колегии – съдийска и прокурорска. От ПГ на БСП Лява България 35 депутати гласуваха “против”, а един – “въздържал се”. Така занапред съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на ВСС.

Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор ще се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

По-рано днес, след трето гласуване на текста в законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, който предвижда Народното събрание да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор, предложението бе прието със 191 гласа „за”, 34 – „против” и 0 – „въздържал се”.

Текстът първоначално събра 159 гласа “за”, 35 бяха “против” и един се въздържа. Поискано бе прегласуване, след което информационната система отчете, че 160 депутати са подкрепили предлаганата промяна, а 37 са “против”. От Реформаторския блок поискаха 30-минутна почивка, която бе дадена. По време на паузата бяха направени обичайните за такива случаи консултации и “совалки”.

Веднага след почивката лидерът на ДПС Лютви Местан предложи да бъде проведено трето гласуване, което и стана, въпреки възраженията на депутати от БСП, че това противоречи на правилата. Между другото, Местан аргументира предложението си вкл. с твърдението, че по време на почивката депутати са споделили, че при предишното гласуване вотът им не е бил отчетен правилно от електронната система за гласуване…

Председателят на парламента Цецка Цачева пое “паса” и потвърди, че депутати са споделили с нея в кулоарите, че вотът им е бил неправилно отчетен.

„Във всеки друг случай, след нарочно изявление от трибуната, са допускани подобни промени. Предвид на важността на гласуването и отговорността на всеки един народен представител, ще подложа на гласуване направеното предложение на Местан. Ако обаче резултатът от предстоящото гласуване е различен, бихме преодолели необходимостта от гласуване след 2 месеца”, каза още Цецка Цачева.

Самото трето гласуване на спорния текст демонстрира коренно променено съотношение на силите, за което вече стана дума… В обяснение на отрицателен вот депутатът от БСП Таско Ерменков заяви: „Станахме свидетели на недопустими действие, които са свързани със примера на спазване на правилата. В момента вие превърнахте важно гласуване в цирк и народа няма да ви прости това”. Същата теза защити и колегата му от левицата Георги Божинов.

„Когато процедурата по гласуване или резултатът бъде оспорен, председателят разпорежда да бъде повторен. Резултатът от повторното обсъждане е окончателен. Станахме свидетели на онова, което разяжда съдебната система. Тя днес е обект на критика, защото е подложена на тежки външни зависимости и грозни вътрешни зависимости. Потвърдихте как в една почивка и сделка, сменихте резултатите си, в резултат на договорка. Това е предпоставка да няма никакво доверие към онова, което ще направите в бъдеще”, изтъкна от трибуната Георги Божинов.

Както вече съобщихме, по време на дебатите Лютви Местан призова президента Плевнелиев да започне консултации за свикване на Велико народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация и така обикновените Народни събрания да придобият пълни права за промени в Конституцията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.