Попова: Стабилност е да имаш социална и правова държава, много сме далече от това

Трябва да дойдат нови елити, които знаят какво значи да установиш модела на социална държава на основата на ценности и да гарантираш, че голяма част от нацията ти има права, които може да осъществи. Не постигаме този модел 25 години преход. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването й в длъжност, цитирана от „Фокус“. – „Трябва да водим ясни и смислени разговори, а не като разговорите, които втръснаха на хората-за прословутите евроатлантически ценности. Не заради тези ценности ще станем по-добре, а заради опита, който имаме, миналото ни, да се държим ръка за ръка през поколенията, да се научим кое е добре и кое е зло, да изградим, прилична ценностна система, която да изградим в нова национална доктрина“, коментира Попова. Вицепрезидентът изтъкна, че стабилност е ежедневното установяване на социална и правова държава и даде своята оценка: “много сме далече от това”. След което се обърна към представителите на медиите с думите: “Очаквах да ме попитате днес какво сме направили, за да утвърдим правовата и социална държава, колко процента от населението днес е бедно, колко хора са социално изключени, не се ли комерсиализира пагубно здравеопазването и образованието”?.

Попова каза също, че от президентската институция се очаква да не използва подходи на партийна централа.

“Хубаво е, че има стремеж от страна на премиера да поддържа управленска стабилност, но само тя не стига, той го знае и за това е притеснен”, коментира Маргарита Попова. По думите на вицепрезидента, стабилност е ежедневното установяване на социална и правова държава, но в България сме много далече от това.

След което Попова критикува остро и в прав текст българските политици.

„Питам политиците приключи ли формално прехода, за кого и кога ще приключи. На нас ни е нужен план за нацията, за това какво се случва с 90% от населението, което е бедно и няма достъп до здравеопазване и образование. Защо са законите, защо са за едни, а за други не са”, попита вицепрезидентът.

По думите на вицепрезидента, всички кризи, за които говори държавният глава по време на своя отчет за последните четири години, имат в основата си кризата на ценностите.

„Първо трябва да имаш ясен национален интерес пред скоба, за да може, когато излезеш да говориш, да те слушат“, категорична бе Маргарита Попова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.