Понижават Гугушева в редови спецпрокурор

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в същата прокуратура. От пресцентъра на Специализираната прокуратура обясниха, че предложението на Сарафов се основава на разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание, както и от последвалото оттегляне на кандидатурата от Гугушева.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура. Позицията на ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева, става ясно от прессъобщението.

Борислав Сарафов е информирал Галя Гугушева за решението си.

По-рано днес депутатът Яне Янев, в качеството си председател на временната парламентарна комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, препоръча на Борислав Сарафов ) да покаже, че е в състояние да действа и да се възползва от законовото си право да предложи Галя Гугушева да бъде освободена като зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Освен това Янев предупреди, че скандалът с Гугушева рефлектира и върху избора на главен прокурор, а в последния сигнал срещу нея има данни, които предполагат не само дисциплинарно производство срещу Гугушева, но и съдебно разследване.

Това като че ли намери потвърждение в по-късните часове на деня. Тогава бе съобщено, че изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка срещу Галя Гугушева. Проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.