Помощи за над 330 хиляди бедни по програма “Благотворителност”

Министърът на земеделието и храните проф. Греков, председателят на БЧК Христо Григоров и изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев обявиха връчването на дарение – храни от програма "Благотворителност" за бедни възрастни хора. Церемонията се състоя в пункт на БЧК в София. Стойността на програма "Благотворителност" за тази година е малко над 19 млн. евро, като това са изцяло европейски средства и няма национално съфинансиране. Ще бъдат раздадени общо 16 хил. т хранителни продукти на стойност над 34,4 млн. лв. Единствено разходите за ДДС върху стойността на доставяните продукти са за сметка на националния бюджет, отбеляза министърът. От фонд "Земеделие" уточниха, че договорите за доставка до складовете на БЧК в цялата страна на 10 вида хранителни продукти са сключени след обществена поръчка.

Право на помощ имат ветерани от войната, пенсионери, самотни майки, хора с увреждания и техните асистенти, ако отговарят на определени критерии за месечни доходи.

Пакетите от 25 кг съдържат десет вида хранителни продукти от първа необходимост. Бедните ще получат брашно, захар, олио, боб, леща, ориз, мед и конфитюр. Тази година кафе няма. Липсват и спагети, защото обществените поръчки са провалени.

От Държавен фонд "Земеделие" увериха,че всички продукти са качествени. Агенцията по безопасност на храните е проверила пакетите, за да гарантира, че няма да има боб с гъгрици, като миналата година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.