Полша ще ремонтира шест наши МиГ-29 до края на 2016 година

До средата на 2016 в Полша ще бъдат ремонтирани двигателите и агрегатите на 3 български изтребителя МиГ-29, а до края на следващата година – на още 3 самолета от същия тип. Освен това страната ни получава гаранции от полската страна за качеството на извършения ремонт.

Това предвижда двустранната спогодба, подписана днес в Министерство на отбраната от военните министри на двете страни Николай Ненчев и Томаш Шемоняк.

След церемонията двамата министри дадоха кратък брифинг, на който не бе позволено на репортерите да зададат нито един въпрос. В експозетата си Шемоняк и Ненчев изтъкнаха, че Полша може да предостави пълен обем от дейности за поддържане изправността и летателната готовност на самолетите МиГ-29 и освен това Полша може да осъществи модернизацията на самолетите на високотехнологично равнище в съответствие с изискванията на НАТО.

“Днес правим една крачка, която ще има историческо значение за развитието на отношенията между двете страни”, посочи министър Николай Ненчев. Той допълни, че в разговорите с полския му колега е постигнато съгласие по всеки от дискутираните въпроси. По думите на Ненчев, двамата министри са поели ангажимент България и Полша да вървят заедно по пътя на по-тясна интеграция, както в ЕС, така и в НАТО.

Има много големи възможности за сътрудничество между нашите страни, коментира на свой ред Томаш Шемоняк. Той изтъкна задоволството си, че България е избрала Полша за свой партньор за ремонта на самолетите МиГ-29, като отбеляза, че това решение има голямо политическо значение.

Не бяха съобщени данни за ценовите параметри на сделката.

На 9 юли тази година във Варна министър Николай Ненчев бе по-словоохотлив и съобщи, че девет от 19-те български изтребителя МиГ-29 се нуждаят от ремонт, най-вече на двигателите им. Тогава Ненчев каза още, че полската оферта е много по-изгодна от руската – с с 1,2 милиона лева по-малко за ремонта на всеки самолетен двигател, като освен това се предлагала и възможност за разсрочено плащане.

Само два дни по-рано представителят на производителя РСК-МиГ за България Александър Александров заяви публично, че Полша няма лиценз за ремонт и удължаване на ресурса на двигатели за изтребителите МиГ-29, дори и за своите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.