Полша обвини Русия за арсенала от химически оръжия в Сирия

Полският външен министър е на мнение, че Русия носи отговорност за наличието на химически оръжия от времето на СССР в Сирия и би могла да използва влиянието си за да окаже въздействие върху хода на сирийския конфликт, предаде Франспрес, цитирана от български електронни медии.

„Русия настоява, че е против използването на химически оръжия, но ние знаем, че арсеналът от химически оръжия в Сирия датира от времето на СССР и е съветска технология. Мисля, че ако властите в Кремъл потвърдят, че ще осигурят контрол върху него, това би повлияло на развитието на ситуацията в Сирия”, заяви ръководителят на полското външно ведомство Радослав Сикорски.

От 1947 г. Организацията на обединените нации е ангажирана активно с обсъждане на химическото и биологично оръжие. На практика всяка година Общото събрание на ООН приема резолюции по различните аспекти на този вид средство за поразяване. В заключителната декларация на Парижката конференция, приета на 11 януари 1989 г. предствителите на около 150 държави декларират стремежа си да забранят химическото оръжие. По пътя към създаването на Конвенция за забрана на химическите оръжия (КХО) през септември 1989 г. Австралия организира международна конференция. Както всеки друг сериозно наболял въпрос, така и бъдещата Конвенция за забрана на химическите оръжия е предхождана от множество и продължителни международни преговори в рамките на Женевската конференция за разоръжаването и нейните предшественици.

Дългоочакваната конвенция е открита за подписване от 13 октомври 1993 г., което е сторено от около 160 държави. България подписва КХО на 13 януари 1993 г., след което следва и официалната ратификация на документа. Така страната става една от първите държави от Източна Европа, ратифицирала КХО, и участва в работата на Подготвителния комитет за създаване на международна организация за забрана на химическите оръжия в Хага, Нидерландия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.