Полицейски синдикати готвят блокади на пътища заради пари

Синдикалният алианс “Сигурност” в МВР (САСМВР) обяви, че ще организира пътни блокади през тази седмица и буквално заплаши с арест финансовия министър Владислав Горанов. “Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано”, се посочва в декларация на профсъюза, разпратено до медиите в понеделник и качена на страницата на САСМВР във “Фейсбук”.

Гневът на полицейския синдикат е породен от действията на финансовия министър Владислав Горанов, който вкара в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР, вкл за отпадане на 20-те заплати при пенсиониране, както и на т. нар. класове – добавките за прослужено време, които понякога качват с 40% заплатата на дългогодишните ченгета – по 2% за всяка прослужена година.

Галентин Грозев от синдикален алианс “Сигурност” съобщи, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ “Хемус”, както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.

“Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, получихме потвърждение от политическия кабинет на госпожа Бъчварова, че ще бъде така, освен това, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те.”, обясни Грозев пред БНР.

От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. В противен случай, по думите на Галентин Грозев, “ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.