Полицаите първо бият, после лекуват

Полицията първо бие, после лекува

МВР въвежда модела на английската полиция – униформените служители да оказват първа медицинска помощ на лица, над които те са оказали физическо насилие. Това следва от наредба за реда за употребата на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР, публикувана на портала за обществени консултации в МС. По нея се приемат коментари и предложения за промени до 22 февруари.

В проекта е записано, че полицейските служители, които по правилника на МВР са общо 50 хиляди души, са “длъжни да взимат мерки за оказване на първа долекарска помощ на лицата, пострадали при използване на физическа сила.” Наредбата допуска използването на следните помощни средства: белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори. Те могат да се прилагат след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение или при освобождаване на заложници. Задължение на органите на реда е да запазят живота и здравето на тези, които преследват. “Ако наредбата се приеме в този вид, това означава, че всички полицаи трябва да минат на курсове за оказване на спешна помощ. Това не е толкова лошо, защото голяма част от състава на полицията след първоначалната подготовка не преминава през друга, а за да е качествена работата им, трябва да има опреснителни курсове на всеки пет години”, обясни ситуацията пред “Икономист” Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и специалист по сигурността. За тези курсове обаче МВР не е предвидило никакви средства в бюджета си . В мотивите към наредбата е записано, че не са необходими допълнителни средства за изпълнението на тези задачи. “Щом така пише, значи така е изчислено, не можем ад коментираме преди наредбата да е приета окончателно”, отговориха от МВР на въпрос на “Икономист” защо няма бюджетна обосновка за тази наредба. Не е описано и кой трябва да провежда този курс за оказване на спешна помощ.

Публикуването на документа, който прави от полицейските служители парамедици и реда, по който те могат да оказват физическо насилие с помощни средства съвпада по време с излизането на доклада на Българския хелзинкски комитет (БХК), според който няма публични данни за полицейското насилие нас. По справка на МВР за периода 2000-2015 г. са постъпили 1146 жалби от граждани като най-често те са за нанесени телесни повреди и незаконно задържане. От всички тези 1146 жалби МВР е установило нарушение едва при 114 случаи и е наложено наказание. 300 от жалбите са намерени за неоснователни. Според БХК това показва, че в системата на МВР липсва ефективен механизъм за разследване на такива случаи на полицейско насилие. В полза на това заключение е статистиката, че за 15 години едва 18 са уволнените полицаи за насилие, 11 са били осъдени условно, а 48 са глобените. Същевременно държавата е платила 900 000 лв. обезщетения, присъдени от Европейския съд на човека за ненаказание на случаи на насилие от страна на органите на реда. И нито един от полицаите, заради които се е стигнало до тези осъдителни решения, не е наказан.

“У нас полицейското насилие не е в такива големи размери, в каквито БХК се опитва да го представи. Ако направим сравнение с другите държави, ще видите, че у нас то е в нищожно в сравнение с една Франция например, където и в момента има протести срещу полицейското насилие”, коментира доклада на БХК Радулов. Според него обаче е неприемливо разследванията на жалбите за полицейско насилие да се извършват вътре в МВР. “Спомням си за случай, при които младежи се оплакаха от полицейско насилие и бяха пратени на детектор на лъжата в Института по психология на МВР, където ги изкараха лъжци и оневиниха полицаите. Подобен подход поражда съмнения и затова е необходимо, когато две страни спорят да има арбитър. У нас има сериозни компании в областта на сигурността, които могат да извършват такива изследвания с детектор на лъжата и да няма съмнения, че са нагласени от МВР”, коментира още Радулов.

Според него пускането на клипове в интернет за полицейско насилие понякога са пресилени. “Имаше един клип в социалните мрежи, в който полицаи обръщат с крак видимо дрогиран човек. При разпита на тези полицаи се оказа, че те не разполагат с ръкавици, а дрогирани или пияни хора често хапят, драскат, някои носят и зарази. Проблемът в случая е бил в лошото оборудване на полицаите, за което междувпрочем се говори от години”, каза още Радулов.

Наредбата, която предвижда освен обучение в оказване на спешна помощ, предвижда и обучение в използване на физическа сила и помощни средства. Но и за второто обучение не са предвидени допълнителни средства. То е възложено на Академията на МВР, която трябва да го организира съвместно с дирекция “Човешки ресурси”. Автор на документа е екипа на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. До момента коментари по наредбата не са правени, става видно от портала за обществени консултации.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.