Полицаи протестират пред МФ, други блокираха пътища

Полицаи от всички управления в София протестират пред сградата на Министерство на финансите срещу проектобюджета, които предвижда намаляване на част от средствата за сектор “Сигурност” за догодина. Пред главния вход са се събрали много служители от всички столични РПУ-та, които чакат от сградата да излезе министърът на финансите Владислав Горанов или министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Хората заявиха, че ще останат пред сградата, “докато е нужно”, и са дошли на мястото “спонтанно”, предаде БНР. В министерството е и главният секретар на МВР Георги Костов.

Радио “Хоризонт” информира, че недоволни служители на полицията са блокирали АМ “Тракия”, прохода Маказа и дирекцията на МВР в Хасково, като се позова на свои източници. По-рано от синдикалните организации в МВР бяха съобщили, че протестите по места ще се проведат в сряда.

В понеделник от синдикалния алианс “Сигурност” в МВР (САСМВР) разпространиха съобщение до медиите, че ще организират пътни блокади през тази седмица и буквално заплашиха с арест финансовия министър Владислав Горанов. “Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано”, се посочва в декларация на профсъюза.

Гневът на полицейския синдикат е породен от действията на финансовия министър Владислав Горанов, който вкара в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за намаляване на заплатите и на обезщетенията на служителите на МВР, вкл за отпадане на 20-те заплати при пенсиониране, както и на т. нар. класове – добавките за прослужено време, които понякога качват с 40% заплатата на дългогодишните ченгета – по 2% за всяка прослужена година.

Галентин Грозев от синдикален алианс “Сигурност” обяви, че още тази седмица полицаите започват ефективните действия. В сряда недоволните служители обмислят да блокират АМ “Хемус”, както и пътя за Перник. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната.

От синдикатите в МВР настояват за извънредно заседание на МС и спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. В противен случай, по думите на Галентин Грозев, “ако наистина приемем, че този проект ще бъде приет и от Народното събрание в този му вид, това означава край на МВР, в буквалния смисъл на думата”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.