Полицаи плашат с нови протести заради промени в закона за МВР

Полицаите отново са в стачна готовност, а причината за това е новият проект за промени в Закона за МВР, съобщи Нова ТВ. Всъщност, както е добре известно, полицаите нямат право на стачки, поради което техните протести почти винаги са на границата на закона или имат символичен характер – “пушене” или “пиене на студена вода” в градинката пред министерството. Или блокиране на възлови кръстовища в столицата – ако се върнем към техните последни протести, избухнали след предложенията на финансовия министър за премахване на 20-те заплати при пенсиониране, промени в категорията труд и съответно в годините стаж и навършена възраст, необходими за пенсиониране и т.н.

Сега става дума за подготвяни промени в Закона за МВР, които според авторите им поставят (за пореден път) начало на реформите в сектора, а според униформените и техните синдикати проектът отново орязва социалните придобивки на полицаите.

Синдикатите в сектора ще се срещнат днес с представители на ръководството на МВР, за да обсъдят противоречията си около готвената реформа. В момента обаче от България отсъстват както вътрешният министър Румяна Бъчварова, така и главният секретар на МВР Георги Костов. Двамата са на работно посещение в Китай.

Преди ден премиерът Борисов много остро реагира на открито писмо на КРИБ, в което се настоява “сега и веднага” да бъдат разкрити извършителите на убийството на основателя на модна къща “Агресия” Александър Антов и се казва, че акотова не стане, то вътрешният министър трябва да подаде оставка. В отговор Борисов изтъкна, че не министър Бъчварова, а професионалното ръководство на МВР отговаря за разкриването на убийствата, което някои изтълкуваха като знак, че премиерът е готов да смени главния секретар на МВР. Ако това се случи, то вероятно може да бъде тълкувано и като реакция – макар и отложена във времето – на това, че Георги Костов не съумя да предотврати петдневните протести на полицаите в началото на ноември, по време на които униформените на практика драстично нарушаваха обществения ред с блокади на възлови кръстовища в София и т.н.

Важно е да се припомни, че по време на тези протести вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обеща, че предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществят след обсъждане със синдикатите. Това или не се е случило, или не е постигнато съгласие по внесените промени в Закона за МВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.