Полицаи и пожарникари ще правят палатков лагер пред парламента

Полицаи, пожарникари и надзиратели днес ще протестират срещу готвените промени при пенсионирането им, условията на труд и командировките за охрана на границата с Турция. Както и при предишни техни протести, в началото участниците ще се съберат в 17.00 ч. в градинката на храма “Св. Седмочисленици”, тоест пред министерството – откъдето час по-късно ще тръгнат към Народното събрание, въпреки че по това време депутатите вече ще са се разотишли.

Протестът на служителите в сектора за сигурност ще бъде най-масовият, който се е провеждал досега и ще се включат хора от всички градове на страната. Това заяви преди дни в ефира на Дарик Борислав Мазнев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му демонстрациите ще бъдат доста шумни.

Освен митинг пред Министерството на вътрешните работи ще има и палатков лагер пред Народното събрание. Организираните протести ще продължават до края на седмицата. Осигурен е и транспорт до София, за да могат в протеста да се включат и униформени от различни краища на страната.

Вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи, че в 13 часа ще бъде в МВР по покана на ресорния министър Румяна Бъчварова и още веднъж ще се види с представителите на синдикалните организации в сектора.

„Всякакво разумно предложение съм готов да разгледам още веднъж. Въпросът е, че няма как една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент за нито една друга група да обясня защо примерно за сектор сигурност и то само при полицаите е по-остър въпросът, а разбирам, че и служители в съдебна охрана, а другите трябва да приемат промените. Така че няма как да отстъпим от правилото да има възраст и тя да отговоря на актуалното състояние”, коментира Калфин. Министърът посочи, че за миналата година средната възраст за пенсия в сектор “Сигурност” е била петдесет и две години и осем месеца. Това, което се предлага, е фактическото състояние да се узакони и с по два месеца плавно да се вдига възрастта, като след тринадесет години тя да достигне 55 години.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.