Политолози: Станишев бяга, БСП изживява катаклизъм

“Катаклизмът в БСП е толкова дълбок, че най-вероятно ще бъдем свидетели тепърва и на нови промени. Г-н Станишев бяга и няма как по друг начин да бъде определен този жест.(…) Очевидно е, че ситуацията в БСП е неудържима за него, коментира пред “Фокус” политологът Антоний Гълъбов. Той е категоричен, че съществения въпрос е не толкова в личната политическа кариера на г-н Станишев, а в това, че очевидно БСП се намира в пълна паника и не е в състояние да прогнозира и да управлява собствените си действия, което се превръща в риск за страната. Освен това, според Гълъбов с напускането на Народното събрание, председателят на партията мандатоносител, по същество поема пътя към подаване на собствената си оставка.

Политологът смята, че очевидно някой на „Позитано“ 20 е знаел за какво стана дума, защото в този час е трябвало да има консултации между политическите партии, а не заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

“Аз се опасявам от това, че воюващите кланове, лагери, семейства, бивши партизански отряди, всичко това, което наричаме БСП, най-вероятно вече е навлязло в толкова отрита фаза на конфронтация, че БСП във вида й, в който я познаваме сега, няма да се яви на следващите избори. А със сигурност няма и да участва в следващия парламент в същия си вид, прогнозира Антоний Гълъбов.

Ходът на Сергей Станишев да стане евродепутат бе очакван, коментира пред „Фокус” политологът Емил Георгиев. По думите му, така Станишев поставяи личния си дневен ред приоритетно пред всичко останало в държавата. Според Георгиев е очевидно, че Станишев се провали напълно като български политик, а сега вече има възможност да се опита да се провали и като европейски политик.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.