Политолози: С отлагането на мандата на ДПС се печели време

С решението си да отложи с 5 дена връчването на проучвателен мандат на ДПС за съставяне на правителство президентът Росен Плевнелиев най-грубо казано печели време и се търси възможност за осмисляне на ситуацията. Това коментира пред БНР политологъг Кирил Аврамов от "Политикъл кепитъл". Той допълни, че това, което се случи като оставки, уличният гняв и всички други действия, които знаем и наблюдаваме в момента, които се развиват и в никакъв случай не са овладени, и не могат да бъдат контролирани или да им бъде даден адекватен отговор, изненада абсолютно всички. Тази изненада мисля, че беше уловена и от ВВС, които много точно, с едно изречение бяха уловили какво се случва в България: президентът в момента изглежда объркан, а премиера в оставка – ужасен.

Кирил Аврамов изтъкна, че така нареченият "народен гняв" е една емоция, която беше вдигната много високо, но тя не може да продължи прекалено дълго във времето, а и когато се протака, тази емоция изстива. Аврамов е убеден, че при пет дена протакане, хората, дори да са на улицата, вече не са опасни за властниците и тогава властниците могат да продължават своята политика с по-малко компромиси.

Социологът проф. Михаил Мирчев обясни отлагането на мандата за ДПС също с необходимостта да се печели време. По думите на Мирчев, не е лесно е да се направи служебен кабинет в тази ситуация, а и според президента Народното събрание всъщност трябва доста фундаментални закони да ревизира, за което също е необходимо време; и накрая все пак ГЕРБ и Бойко Борисов, условно казано са негови хора и той им дава малко възможност за по-плавен преход. „Това са 5 дена, които нямат друго обяснение, освен реалното отнемане на властта от правителството”, посочи професор Михаил Мирчев.

 

На снимката: Михаил Мирчев

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.